Definitiv guide til den gode vinsmagning

For mange vinentusiaster er det normalt at afholde vinsmagninger for ens ligesindede. Dette er en nem måde at få smagt på en masse forskellige vine, gå i dybden med forskellige producenter, områder eller vingårde, samt udveksle meninger og holdninger inden for vin. Man behøver dog ikke være ekspert for at afholde en succesfuld vinsmagning, så længe man har styr på nogle få ting. Til enhver vinsmagning, vil det vigtigste selvfølgelig være vinen, men man skal også have styr på alt det rundt om. Den her guide er til dig der godt vil holde en vinsmagning og virkelig imponere dine gæster med alle forholdende rundt om selve vinsmagningen.

Nedenfor kan du læse tips til at afholde den bedste vinsmagning, eller ting du kan ligge mærke til, hvis du skal til vinsmagning. Når man aktivt smager på vin er der 4 ting man skal gøre, for at få den bedste helhedsoplevelse ud af vinen:

  • Kig på vinen, gerne i så neutralt lys som muligt. Er farven lys eller mørk i det? Ser den attraktiv ud?
  • Duft til vinen. Hvilke ting tænker du på når du dufter til vinen? Er der frugtaroma, hvis ja, hvilken frugt? Nødder? Er duften kraftig eller mild?
  • Smag på vinen. Kør vinen godt rundt i glasset inden du tager en tår. På denne måde bliver vinen iltet og smagen bliver mere tydelig. Hænger duften og smagen sammen? Hvordan er konsistensen? Bliver eftersmagen hængende, eller er den hurtig væk?
  • Tænk over vinen. Dette er bare dine generelle tanker. Kan du lide smagen? Er vinen balanceret? Er vinen unik eller anderledes? Var der nogle ting du lagde særlig mærke til ved vinen?


Hvilke ting har du brug for til en vinsmagning (Udover vinen)?


Vinglas

Du har formentlig allerede flere vinglas stående, der er klar til brug. Selvfølgelig kan de bruges, men det er ikke alle vinglas der er lige gode, når man rigtig skal smage vinen.Vinsmagning i vinglas med rødvin rosevin hvidvin i tulipanglas til vinsmagning

Den bedste slags vinglas er tulipanformede glas - den slags, hvor mundingen spidser ind. På den måde bliver aromaen fra vinen mere koncentreret, og får vinen til at dufte af mere. Hvis vinglassene er helt nye, skal de vaskes med sæbe og skyldes grundigt med van, så alle sæberester er væk. Det er vigtigt at glassene ikke kommer i opvaskemaskinen. Derudover skal vinglassene stå ude i så lang tid som muligt, for at ilte dem mest muligt, så smagen og aromaen fra vinen, virkelig kommer til udtryk.

Udover vinglas skal der også vandglas på bordet, der kan ’rengøre’ munden efter hver vin der bliver smagt på.

 

Papir og pen

Udover vinglassene og vinen er det en god idé til enhver vinsmagning at have papir med til at skrive ens observationer ned ved hver enkelt vin. Man kan skrive alt ned omkring vinen man ønsker. Selvom de smagsassociationer man får, måske ikke er de samme som sidemanden, er det ikke forkert. Man har sandsynligvis bare lagt mærke til noget andet i vinen og dette kan være med til at skabe gode diskussioner. Det er også vigtigt at skrive ens observationer ned, så man kan huske hvilke vine der var ens favoritter når vinsmagningen er ovre. Eksempler på ting man skal ligge mærke til i vinen og skrive ned kan være farve, smag, aroma, drue, land og område. Hvis du synes der er andre vigtige ting ved vinen, kan du selvfølgelig skrive alt det ned du vil om den. I disse dage kan man selvfølgelig bare bruge sin telefon, men der er nu alligevel noget lidt mere autentisk ved at have det på papir.

Passende snacks

Vinsmagning i vinglas med rødvin hvidvin og rosévin med snacks til vinsmagning

Normalt ved en vinsmagning er det vigtigt at have ting som brød og nødder. Dette er en vigtig ting for at neutralisere smagen, så man rigtig kan opleve de forskellige vine. Til de helt professionelle vinsmagninger, vil det være neutrale nødder og brød uden pålæg der bliver serveret. Selvom de lidt kedelige snacks giver de bedste forhold til en vinsmagning behøves man ikke gøre det sådan. Man kan sagtens servere små retter der komplimenterer de forskellige vine godt. F. eks fungerer kraftig ost eller god mørk chokolade godt til kraftige rødvine, mens man sagtens kan servere chips eller kiks til de mere lette vine. Ellers er en tallerken med blandede frugter som dadler og vindruer, altid et hit.

Dette er kun de mest nødvendige ting man skal bruge til en vinsmagning. Det er helt op til arrangøren hvad der ellers skal på bordet til en vinsmagning. F. eks vælger mange at hælde vinen op i karrafler, for at få iltet vinen ekstra meget. Det er dog også vigtigt at man har lidt særligt vinudstyr som en spyttespand, men det kommer vi til senere.

Servering af vin til vinsmagningen


Mængde af vin

Først og fremmest er det vigtigt at man har styr på at der er nok vin, så det ikke ender med at der er nok til at alle gæster kan få lov til at smage på alle vinene. Til en vinsmagning er vinglassene ikke nær så meget fyldt op, som hvis man serverer vin til maden. Derfor går der flere glas pr. flaske og man skal derfor regne med at en flaske kan bruges til 10 vinglas som udgangspunkt. Der kan dog sagtens komme være flere eller færre glas pr. flaske, alt efter hvilken slags arrangement man afholder.

Vinflasker til vinsmagning der bliver hældt op i vinglas


Vinsmagningens rækkefølge

Når der er styr på mængden, er det vigtigt at du ligger en plan for hvilken rækkefølge vinen bliver serveret i. Der er mange måder at gøre det på. F. eks virker det oplagt at starte med den billigste og slutte med den dyreste vin, for at afslutte vinsmagningen på bedst mulig måde. Dette er dog ikke optimalt, da ens mund er mættet med smage, så man ikke kan smage den dyre vin på den bedste måde. Det er derfor mest optimalt til en vinsmagning at starte med at hælde de letteste og mindst syreholdige vine i vinglassene. Det gør, at man kan smage de tunge og mere dybe vine helt optimalt.


Vinens temperatur

Der er meget forskel på hvilken temperatur hver enkelt slags vin skal have for at få mest mulig ud af vinen, før de bliver hældt i vinglassene. Nogle skal drikkes kolde ved køleskabstemperatur, mens andre skal være lidt varmere. 

Rødvin

Det er alment kendt at rødvin skal serveres ved stuetemperatur, men det er faktisk ikke helt rigtigt. Som udgangspunkt skal en rødvin serveres ved 14 til 16 grader for at få mest ud af den. Hvis man ikke har en kælder eller et vinkøleskab, kan tage vinen ud af køleskabet et par timer før den skal serveres, så den kan komme op på de optimale grader.

Hvidvin

Mange serverer en hvidvin direkte fra køleskabet, men det er alt for koldt. Den mest optimale temperatur for en hvidvin er nemlig 10-12 grader, og det er ved denne temperatur, man får den bedste smagsoplevelse. 

Rosévin

En rosévin bør nydes kold ligegyldigt om man er til vinsmagning eller bare nyder en flaske på en god sommerdag. Den bedste temperatur er omkring 8 grader, så hvis man tager vinen ud omkring en halv time før servering, får man den bedste temperatur til rosévin.

Mousserende vin

Mousserende vin bør nydes køleskabskold. Om det er Champagne, Cremant, Prosecco eller nogle af de andre former for mousserende vin, bør man lade vinen stå i køleskabet indtil 10 minutter før servering for den bedste smagsoplevelse.

Hvordan smager man på vin?

Der findes ikke nogen rigtig måde at smage på vin, da alle har deres egne foretrukne metode. Der er dog nogle ting man kan gøre for at få mest mulig smag og aroma ud af vinen, så man rigtig ligger mærke til de mange små smagsnoter, der findes i vin. Alle kender tricket med at køre vinen rundt i vinglasset inden man drikker det for at ilte vinen. Dette hjælper også for smagen og er en god idé altid at gøre inden man tager en tår for at få den bedste smagsoplevelse. Der er dog også nogle lidt mærkeligere ting man kan gøre, som f. eks at slubre når man drikker af vinglasset. Det fungerer det rigtig godt at gøre, selvom dette nok lyder lidt mærkeligt for nogle. Når man slubrer vinen, får man nemlig ilt med ind hvilket er med til at forstærke smagen.

Vinsmagning i vinglas med rødvin hvidvin rosévin der bliver hældt op i vinglas til vinsmagningen

Noget mange nok har set på film, i serier eller til diverse vinsmagninger, er det meget normalt at spytte vinen ud og ned i en såkaldt ’spyttespand’. Dette gør man af to grunde: for ikke at blive for fuld i løbet af vinsmagningen, og for stadig at få den bedste smagsoplevelse ud af de sidste vine på menuen. Det kommer selvfølgelig an på hvor seriøs vinsmagningen er, for man har selvfølgelig lov til at drikke den vin man smager på – det er jo næsten ærgerligt bare at spytte god vin ud.

Gode tips til vinsmagningen

Alt afhængig af begivenheden og gæsterne, vil det ofte fungere godt at have en form for tema i sin vinsmagning. Hvis man afholder en vinsmagning for rødvinselskere, er det selvfølgelig passende at det er rødvin, der bliver hældt op i vinglassene og samme koncept til hvidvinselskeren og egentlig med alle typer af vin. Man kan dog sagtens gå mere i dybden og kun servere f. eks rødvine fra Frankrig eller endda fra et bestemt område i Frankrig som Bourgogne. Man kan også købe produceret på samme druetype og sammenligne forskellene mellem lande og områder. Hvis det er muligt at skaffe tilstrækkelig vin til det, er det også en mulighed at købe en bestemt vin, men med forskellige årgange og se om man kan finde forskellene. Der er rigtig mange temaer at gå i krig med, så det er bare med at finde den kreative side frem, så din vinsmagning kan blive en succes.

For at gøre det lidt sjovere kan man afholde konkurrencer i forbindelse med vinsmagningen. Det kan f. eks være blindsmagning for at finde ud af hvem der er den største vinekspert i selskabet. Man kan f. eks gætte drue, land, smagsnuancer (dette vil ofte stå på etiketten, ellers kan finde og læse om vinen på nettet) eller noget helt andet – igen er det kun fantasien der sætter grænser. Præmien til vinderen kan jo passende være en god flaske vin.


Del indlæg← Ældre indlæg Nyere indlæg →


0 Komentarer

Efterlad kommentar

Venligst bemærk, at kommentarerne skal godkendes før de bliver vist.