Din komplette guide over vin til konfirmationsfesten

Oprettet af Marie Grøndahl

Det kan virke som en uoverskuelig opgave, at skulle sammensætte den vin som skal serveres til konfirmationsmenuen, for hvilke vine passer til de forskellige retter? Skal der serveres rødvin eller hvidvin og hvad er egentlig forskellen på rosévin, mousserende vin og champagne?

Men fortvivl ikke, for vi her hos Vinovano har lavet en komplet guide over en klassisk konfirmationsmenu, som kan vise dig vej igennem for, hvad du skal servere til den store dag.

Guiden afhænger af maden som serveres, men det kan give et overblik over, hvad der traditionelt serveres.


Vin til konfirmationsfesten

Velkomstdrink: Champagne eller mousserende vin?

Den mest klassiske drink at servere som en forfriskende velkomstdrink, er de gyldne bobler fra Champagne eller mousserende vin, som kilder i ganen. Vinene fås i forskellige smage fra tør til sød. Forskellen på champagne og mousserende vin, er ikke stor. Mousserende vin er, enkelt sagt, vin tilsat kulsyre. Champagne er vin lavet af én, ud af tre, bestemte druesorter, samt lavet i Champagne distriktet i det nordøstlige Frankrig.
Hvis du sammen med velkomstdrinken serverer nogle jordbær, så vælg en halvtør vin til, at komplimentere den søde frugt smag.


Tip! Server ikke en for sød velkomstdrink, da den søde smag mætter.

Vin til den lette forret.

Forretten er en let og oftest kold ret til det formål, at vække appetitten hos gæsten, før hovedretten bliver serveret. Forretter kan variere meget, og kan eksempelvis være en kold tunmousse, lakseruller eller ostebord.
Vin som vil passe til den slags retter, kan være tør en hvidvin eller rosé vin. En tør let krydret hvidvin kan komplementere fisk og skaldyr. Rosévinen kan med sin søde tørre smag være med til, at bibeholde den lette fornemmelse fra retten. Roséens sødme komplimentere godt grillede grøntsagsretter såsom grillede squash og asparges.


Tip! Servér hvidvin ved 10-12 grader for, at fremhæve aromaen bedst og give den bedste smagsoplevelse.

Vin til hovedretten

Hovedretten er som regel tungere end forretten og består oftest i kød, med forskelligt slags tilbehør. Rødvin kan være meget alsidigt, og går derfor godt til mange slags retter som er kød tungt. Med sin både tørre, bløde, runde og krydrede smag, kan den serveres til rødt kød men også til de lettere fjerkræsretter.
Skal der serveres rødt kød anbefales det, at servere en tør og krydret rødvin. Består hovedretten af kalve eller svinekød, bør der serveres en lettere rødvin eller en tør hvidvin.


Tip! Server rødvinen på 16-18 grader, da dette giver den mest optimale duft og smag.

Vin til alle slags desserter

Dessertvin, sød hvidvin, mousserende vin, rødvin og portvin. Der er meget man kan vælge imellem, når det handler om, at finde den vin som skal serveres til desserten. Så før du kan finde frem til den rette vin, skal  desserten først været besluttet.
Hvis der skal serveres en sød dessert såsom is, cheesecake eller frugtbaseret kager, passer en meget sød dessertvin bedst.
Ved frisk frugt, som jordbær, æbler eller ananas er sød mousserende vin at foretrække, da sødmen fra vinen komplimentere godt med frugtens syrlige smag.
Skal der serveres chokolade baseret desserter, som eksempelvis en tung lava cake, passer en tør rødvin eller en tør og krydret hvidvin godt til chokoladens ristede smag. 

Tip! Til kaffen kan der serveres en kølet portvin.

Søger du fortsat gode råd til, hvad du skal servere til konfirmationen, så besøg konfirmationsportalen.dk for flere fif til den store dag.

Hvor meget vin skal der købes til fest

Hvor meget vin skal der købes til konfirmationen?

Når vinen som skal serveres er fundet, er det næste spørgsmål så; hvor meget skal der købes?
Der er mange variabler for, hvor langt én enkelt flaske vin rækker, men her er en rettesnor som du kan følge, når din vin skal indkøbes til konfirmationen.

 

Glas pr. person ca.

Velkomstdrink:   1 glas vin pr. person.
Forret:                2 glas vin pr. person.
Hovedret:           3 glas vin pr. person.
Dessert:             1 glas vin pr. person.
Kaffen:               1 glas vin pr. person.


Skema over, hvor mange flasker vin, som skal købes til festen

1 flaske vin indeholder

20 gæster

30 gæster

40 gæster

50 gæster

Rødvin

Ca. 6 glas

Ca.10 flasker

Ca. 15 flasker

Ca. 20  flasker

Ca. 25  flasker

Hvidvin / Rosévin

Ca. 8 glas

Ca. 8  flasker

Ca. 11 flasker

Ca. 15 flasker

Ca. 19 flasker

Champagne  / mousserende vin

Ca. 7 glas

Ca. 3 flasker

Ca. 4 flasker

Ca. 6 flasker

Ca. 7 flasker

Dessertvin / portvin

Ca. 15 glas

Ca. 3  flasker

Ca. 4  flasker

Ca. 5  flasker

Ca. 6  flasker


Tip! Køb hellere et par flasker for meget til din fest, så dine gæster ikke løber tør for vin under middagen.
 

Serveringstemperaturer af vin

Forskellige slags vine betyder forskellige slags serveringstemperatur. Dette er for, at fremhæve dens optimale smag og duft. Nedenunder er en guide for, hvilke temperaturer de forskellige slags vine skal serveres på for, at få mest muligt ud af smagen.

Rødvin
Rødvin skal serveres mellem 16-18 grader for at få den bedste duft og smag frem i vinen.

Hvidvin
En kvalitets hvidvin skal serveres ved 10-12 grader for den mest optimale duft og smagsoplevelse.

Champagne og mousserende vine
De gyldne bobler skal serveres lig en hvidvin, på 10-12 grader, for at få den bedste struktur, smag og duft. Hvis det er en mindre kvalitets champagne eller mousserende vin, må disse dog godt serveres en anelse køligere.

Portvin
Temperaturen for portvin kommer an på hvilken type, mørk eller lys, du serverer. En mørk portvin, som en Ruby, skal serveres ved 16-18 grader. Den lyse portvin, som Tawny, skal serveres koldere end den mørke, på 14-16 grader.
 

Gode råd til servering af vin

For at fremme den bedste smag frem i din vin, er der et par tommelfingerregler som du kan følge:
Træk vinen op 1-2 timer før servering, og giv den iltning ved enten at hælde den op i en karaffel, eller hæld den op i en skål og hæld den tilbage i flasken igen. Kun trække proppen giver ikke nok ilt, da der ikke kan komme nok luft ned gennem flaskehalsen.
Hvis du hælder vinen over i en karaffel, så vælg en med en stor bund, og uden smal hals, så iltningen kan foregå på så stor overflade som muligt.

 

Tip! Ældre vine er drikkeklare og behøver derfor ikke iltning, da det kan have modsatte effekt og skade vinens smag. Åben derfor vinen og server den med det samme.

Søger du flere gode råd til, hvordan de bedst opbevarer, servere og ilter din vin, så besøg Vinhulen.dk


Der er mange ting som skal være på plads til den store konfirmationsdag, men vi håber, at vores guide har været en hjælpende hånd til, at finde frem til den rette vin som skal serveres til middagen.
Nedenfor kan du se en vinmenu strikket sammen af Vinovano’s vine, som du kan købe i vores Vinkælder her på siden. Husk, at der er gratis levering, ved bestillinger over 12 flasker. Hvis du har flere spørgsmål er du velkommen til, at kontakte os på info@vinovano.dk

Vinovanos vinmenu

Vinovanos konfirmations vinmenu

Velkomstdrink
Som velkomst drink foreslår vi vores Villa Teresas Prosecco, som er en blid mousserende vin, med en friskhed fra frugter som æbler og melon. Find den her.

Forret
Forretten kan der enten serveres en hvidvin eller rosévin. Vi vil anbefale vores Domaine Millias 2011 hvidvin. Vinen er lavet af en kombination af Chardonnay og Grenache druer, som giver den en tør blød smag, som passer til fiskeretter, lyst kød og grøntsager. Find den her.
Vores rosé vin Mas Paillet Mont du Roy 2015, med en moden og fyldig smag vil og passe godt til den lette forret. Find den her. 

Hovedret
Til en ret bestående af rødt kød vil vi anbefale vores Roland Pignard 2014 Morgon. Vinen har en maskulin og mørk smag, med noter fra kirsebærfrugt og skovbund, og er et godt alternativ for en Bourgogne vin. Find den her.
Hvis der derimod skal serveres lettere kød såsom kylling kan du servere vores Villa Teresa 2016 Merlot Nonot, som er en blød og balanceret rødvin med aromaer fra blomme og krisebær. Find den her.

Dessert
Ved dessertvine har du flere kriterier at vælge ud fra. Skal serveres en sød dessert passer en meget sød dessertvin bedst.
Ved frisk frugt kan du vælge vores mousserende vin Villa Teresa Rosé Frizzante, som har en let sødme, som passer til frugtens syrlige smag i desserten.
Find vores mousserende vin her.
Skal der serveres chokolade baseret desserter, kan du servere vores Mas Paillet Mont du Roy 2015. Vinen kan med sin runde og modne smag passe passer godt til chokoladens ristede smag. Find den her.

Skal Vinovano stå for vinen til din konfirmation?

Vinovano tilbyder, at sammensætte en unik vinmenu på baggrund af hvad som skal serveres til din konfirmationsfest, samt det rette antal flasker, så i ikke løber tør.

Kontakt os på info@vinovano eller tlf: 51899389 for at få et uforpligtende tilbud. 

Alle os fra Vinovano ønsker jer tillykke med konfirmationen, og håber i får en fantastisk fest.


Del indlægNyere indlæg →


0 Komentarer

Efterlad kommentar

Venligst bemærk, at kommentarerne skal godkendes før de bliver vist.