Din guide til Champagne

Hvad er Champagne?

Champagne er en type mousserende vin, der typisk nydes når noget skal fejres, om det er til studenterfesten, brylluppet eller selvfølgelig til nytårsaften. I mange tilfælde vil det dog ikke være Champagne der bliver drukket, men derimod en anden type mousserende vin som f. eks Cava, Prosecco eller Cremant. Der er forskellige kriterier, den mousserende vin skal opfylde, før det kan kaldes en Champagne.  Først og fremmest skal den mousserende vin være fremstillet i Champagneområdet, der ligger omkring 150 kilometer øst for Paris. Derudover skal en ægte Champagne kun blive fremstillet på 3 druetyper: Pinot Noir, Pinot Meunier, eller Chardonnay. Det er ligegyldigt hvordan blandingsforholdende mellem disse druetyper er, så længe der kun bliver benyttet en eller flere af disse tre druer. Champagneproducenterne må altså godt lave deres Champagne på en enkelt af disse druer, to af dem eller dem alle tre. Der må bare ikke være indblandet andre typer af druer i produktionen. 

Champagne bliver hældt op fra champagne flaske der kommer fra Frankrig der laver mousserende vin


Hvor kommer Champagne fra?

Champagneområdet ligger cirka 150 kilometer øst for den franske hovedstad Paris og dækker i alt 33.344 hektarer. Rundt regnet bliver der produceret 320 millioner flasker Champagne om året, der bliver distribueret rundt til hele verdenen.
I Champagneregionen ligger der omkring 320 små byer med vinmarker, kaldet for ’crus’. Af de her små byer kan 17 af dem kalde sig for ’Grand Crus’ og 42 for ’Premier Crus’. I 1936 blev der indført et klassifikationssystem for alle vinmarkerne i champagneregionen, og de bliver givet en skala fra 1-100. Når en vinmark har en rating på 100, kan man kalde sig en Grand Crus, mens de Crus med en rating på 91-100 må kalde sig Premier Crus og have dette kvalitetsstempel stående på flaskens etikette.
Det er svært at sige helt præcis hvornår Champagnen blev opfundet og hvem der gjorde det. En meget populær historie går på, at det var en munk ved navn Dom Pérignon, der opfandt den, ved at lade en vin stå og gære i længere tid end normalt i flaskerne, og derved skabte mousserende vin. Dette er dog kun et rygte og formentlig har han ikke gjort andet end at optimere produktionen. Det er dog lykkes ham at få opkaldt en af verdens mest populære Champagner efter sig. 


De tre druetyper

Pinot Meunier

Af de 3 Champagnedruer, er denne blå drue nok den færrest kender. Der er dog mange Champagneproducenter, der bruger den kombineret med en af de to andre druer. Det er en af de mest dyrkede druer i Frankrig, og bliver også benyttet til meget fransk rødvin. Det er en robust drue, som ikke er særlig tilbøjelig til frostskader, hvorfor den er velegnet til at vokse i de mere nordlige dele af Frankrig. Druen giver en rund og fyldig smag med en tydelig nuance af frugt.

Chardonnay

Chardonnay er den eneste grønne drue, der må laves Champagne på. Det er en af de mest dyrkede druer i hele verden og en af dem der bliver lavet mest vin på – både mousserende vin og hvidvin. Druen er forholdsvis duft- og smagsneutral, men egner sig super godt til at lave vin. Hvidvin og mousserende vin lavet på Chardonnay har duftnoter af blomster og citrus, og har ofte en frisk smag. 

Champagne drue Chardonnay Champagneflaske mousserende vin Frankrig Champagne området Pinot Noir Pinot Meunier

Pinot Noir

Pinot Noir er også en blå drue, der er mere vanskelig at dyrke end dens blå Champagnemakker Pinot Meunier. Druen er dog glad for køligere forhold, hvorfor den vokser så godt i Champagneområdet. Vin lavet på en Pinot Noir drue har stærke dufttræk og har b.la en tydelig viol- og bærduft, samt mange smagslag, der er med til at give Champagnen masser af karakter.


De forskellige typer af champagne

Man inddeler normalt Champagne i nogle forskellige kategorier, så man ved hvad det er for en slags man køber. 

Blanc de Blanc

En Blanc de Blanc Champagne, er produceret kun på den hvide Chardonnay drue. Oversat til dansk betyder det hvid på hvid, hvilket giver en ret klar indikation på hvad sådan en Champagne indeholder. Det vil altid kunne ses på etiketten, hvis det er en Blanc de Blanc.

Blanc de Noirs

En Blanc de Noirs Champagne er det modsatte af en Blanc de Blanc. Den er nemlig lavet på de mørke druer Pinot Noir eller Pinot Meunier, eller en kombination af disse. Selvom man bruger mørke druer til fremstilling af den mousserende vin, vil selve vinen stadig være lys i det. Man fjerner nemlig skalden på de mørke druer, der er den del af druen, som giver den mørke farve man ser i f. eks rødvin. Hvis det er denne type Champagne, vil det fremgå på etiketten.

Roséchampagne

Roséchampagnen har ofte en lidt sødere smag end normal Champagne og andet mousserende vin. Denne slags Champagne kan produceres på 2 måder. Den ene og mest normale er, hvor man tilsætter lidt Pinot Noir rødvin under gæringsprocessen. Den anden metode er, hvor man benytter en del af drueskindet fra de to mørke Champagnedruer, der give Roséchampagnen sin lyserøde smag.

Non Vintage Champagne

Dette er den type Champagne, der bliver produceret mest af og udgør omkring 90 % af den samlede produktion. Der findes ikke årgang på denne type Champagne, fordi den er lavet på en blanding af druer fra forskellige høstårgange. Dette er med til at give en konstant kvalitet og gør flaskerne drikkemodne fra den dag de bliver sendt på markedet.

Vintage Champagne

Vintage Champagne er hvor den mousserende vin er lavet på druer fra kun et høstår og bliver kun fremstillet, ved gode høstår hos de enkelte vinmarker. Det kan ses på etiketten, ved at der står hvilket år Champagnen er fra. Sådan en type Champagne, skal efter franske regler, blive lagret mindst 3 år før de bliver sendt på markedet. De fleste flasker med Vintage Champagne, bliver dog gemt i flere år, før de kommer til salg på markedet.

Vintage Champagne Dom Perignon Frankrig Mousserende vin Champagne

Prestige Cuvée

Dette er den mest eksklusive type af Champagne. Udover Prestige Cuvée, bliver disse flasker ofte refereret til som Premium Cru. Den mousserende vin bliver kun lavet på de bedste druer og bliver ofte gemt i flere år, før de kommer på markedet. Prestige Cuvée flasker har altid deres egen eksklusive flaske, der gør det til en form for samleobjekt for mange Champagne elskere. En af de mest kendte Prestige Cuvée flasker er nogle årgange af Dom Perignon, der bliver lavet af huset Moët & Chandon.


Fremstilling af Champagne

Vin bliver til mousserende vin under gæringsprocessen, hvor gæren omdanner sukkeret i druerne til alkohol og udskiller kuldioxid. Normalt når man laver f. eks rødvin eller hvidvin, sker det i åbne kar, hvor kulsyren får lov til at slippe ud i luften. Ved fremstillingen af mousserende vin, herunder Champagne, bliver vinen lukket tæt af i kar eller på flaske, hvor kuldioxiden ikke har mulighed for at slippe ud og der dannes derfor kulsyre, der giver den mousserende vin sine bobler. Der findes generelt 2 forskellige måder at gøre dette på nemlig ’Champagnemetoden’ og ’Charmat-metoden’. Champagnemetoden er hvor man lader gæringen ske i selve flasken, mens med Charmat metoden, lader man vinen gære i store kar, der bliver tappet når processen er færdig. Charmat metoden er klart billigere og nemmere, og bliver brugt til de billigere typer af mousserende vin. Mousserende vin fra Champagne, bliver selvfølgelig produceret efter Champagnemetoden, da det er et af kravene for at man må kalde den mousserende vin for Champagne. 

Servering af Champagne fra Frankrig fra Champagneområdet der er mousserende vin fra champagneflaske i champagneglas


Champagnens smagsnuancer

Ofte vil smagen på en Champagne være enten sød eller tør, men der er mange flere forskellige nuancer i forhold til smagen. Champagne bliver inddelt efter hvor tør eller sød den er og der er i alt 7 kategorier

  • Brut Nature – Ekstrem tør (0-3 gram sukker pr. liter)
  • Extra Brut – Meget tør (0-6 gram sukker pr. liter)
  • Brut – Tør (0-12 gram sukker pr. liter)
  • Ekstra Sec – Tør (12-17 gram sukker pr. liter)
  • Sec – Halvtør (17-32 gram sukker pr. liter)
  • Demi Sec – Halvsød (32-50 gram sukker pr. liter)
  • Doux – Meget sød (50+ gram sukker pr. liter)

Der vil på mousserende vin fra Champagneområdet altid stå hvilken smagstype det er, hvilket er en god hjælp til når man skal finde den perfekte Champagne, der passer til det man serverer.

Den idéelle serveringstemperatur er 9-11 grader, da man her får det meste ud af smagen.

Generelt er mousserende vin en type af vin, der kan bruges til mange retter på grund af blandingen af sødme og syrlighed. Det fungerer optimalt til ’dyrere’ retter som kaviar eller østers, men overordnet set, passer mousserende vin godt til skaldyr og fisk og krydrede asiatiske retter.


Champagneflasken

Champagne sælges hovedsagligt i to forskellige flasker: standard på 0,75 L og magnums på 1,50 L. Det er dog muligt at få den mousserende vin i både mindre og større flasker. Flasken har ofte en lang hals med en forholdsvis tyk underdel, for at holde det tryk nede, som bliver skabt af kulsyren der findes i mousserende vin. Champagneflaskerne bliver så lukket med en korkprop. Når man åbner en Champagne, har proppen en karakteristisk svampeagtig form. Det får den på grund af trykket fra den mousserende vin, der former bunden af proppen.

Champagne flaske hvor champagne kommer fra Champagneområdet i Frankrig der laver mousserende vin

Etikketen på en Champagne flaske er ofte meget simpel. Navnet på producenten vil selvfølgelig være fremhævet og der vil altid stå Champagne på, så man kan se at det er en ægte Champagne. Hvis det er fra en Grand Cru vinmark, vil dette også stå på etiketten. Derudover vil sødhedsgraden stå der, og hvilken drue der er benyttet.

 


Del indlæg← Ældre indlæg Nyere indlæg →


0 Komentarer

Efterlad kommentar

Venligst bemærk, at kommentarerne skal godkendes før de bliver vist.