Hvad er amerikansk vin?

Når man snakker om kendte vinlande er USA nok ikke det land der først kommer op i den almindelige vinelskers bevidsthed. Dette betyder dog ikke at man ikke finder amerikansk vin af høj kvalitet. Faktisk er USA verdens 4. største vinland målt på mængden af liter vin produceret, kun overgået af de meget mere kendte vinlande Frankrig, Italien og Spanien. Landet har stadig en traditionsrig vinkultur, og de første vinstokke blev plantet helt tilbage i 1619 og det er stadig de originale stokke, der er i de forskellige amerikanske vinregioner. Dette er dog ikke noget i forhold til Europa, hvor de første vinstokke går helt tilbage til det 4. århundrede. Vinproduktion i Europa er derfor meget mere traditionsfyldt, mens amerikansk vin er produceret med mere innovative metoder. Meget karakteristisk for amerikansk vin er at vinen kun bliver produceret på en enkelt drue. Dette betyder, at man meget nemmere kan ændre produktionen alt efter hvilke druetyper, der f. eks har haft en god høst, eller hvilken type der er på mode i tiden vinen bliver produceret. Dette er også med til at give amerikansk vin sin helt særlige stil, hvilket mange vinelskere sætter pris på. Typisk for amerikansk vin er at det oftest er ret dyr vin, men kvaliteten følger næsten altid med den høje pris.

USA amerikansk vin druer flag Californien Napa Valley White Zinfandel

Amerikansk vinlovgivning

Amerikansk vin er ikke ligeså regelfyldt at producere, som f. eks fransk vin er. For at have lov til at dyrke vin i de forskellige amerikanske vinregioner, skal producenterne leve op til nogle bestemte krav. De forskellige gårde i de forskellige amerikanske vinregioner, skal godkendes som et AVA (American Viticultural Area), for at der må dyrkes druer beregnet til at lave vin på. I modsætning til de europæiske vingårde, er en amerikansk AVA kun geografisk begrænset og det betyder ikke noget, hvilke druesorter der dyrkes, i hvor store mængder, eller hvordan vinen bliver produceret. Det er derfor ikke svært at blive godkendt AVA, da det eneste krav er, at mindst 85 % af de druer, der indgår i vinens produktion, skal være dyrket inden for AVA’ets grænser.

De amerikanske vinstater

Som de fleste nok ved har USA 50 stater og der bliver som udgangspunkt lavet vin i alle 50 stater. 95 % af den samlede amerikanske vinproduktion kommer dog fra Californien og 4 % kommer fra Washington og New York, så man må sige, at det er begrænset, hvor meget de resterende stater bidrager med til produktionen af amerikansk vin.

Californien

Overordnet set har Californien alene en større vinproduktion end f. eks et land som Australien. Klimaet i Californien er næsten perfekt til vindyrkning b.la på grund af den generelle varme og lille mængde nedbør. Ligeledes er der både bjerge, kystlinjer, ørkenområder og frugtige dale, der gør at mange forskellige slags druer har mulighed for at vokse i staten på grund af det skiftende klima. Dette er en af grundende til at næsten alt amerikansk vin, bliver dyrket i denne amerikanske vinregion. Historisk set er der blevet fremstillet vin i Californien siden 1700-tallet, da spanske kolonister plantede vinstokke på markerne. 

Vin i USA fra Californien hvor Napa Valley ligger og der bliver dyrket amerikansk vin druer

Der er 5 store vinregioner i Californien:

Central Coast

Denne amerikanske vinregion dækker en stor del af kystlinjen. Den kan deles ind i nord og syd og vin fra dette område er meget defineret af hvilken del af dette vinområde, druerne vokser i. Nordpå dyrkes mange af de mere kendte europæiske druer som Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling. Sydpå vil du især finde den amerikanske drue Zinfandel.

Sierra Foothills

I denne amerikanske vinregion ligger b.la Yosemite National Park, hvilket gør dette smukke område til et særdeles attraktivt sted for turister. Oppe i de bakkede landskaber, væk fra byområderne, vil man kunne finde et væld af lokale vingårde. Det er specielt druen Zinfandel, der er en meget karakteristisk drue for amerikansk vin, som bliver dyrket i denne amerikanske vinregion. 

North Coast

Den største amerikanske vinregion er North Coast, hvor over halvdelen af Californiens vinproducenter er lokaliseret. Det meget kendte vinområde Napa County er beliggende i denne amerikanske vinregion. Klimaet i dette område er det mest kølige i Californien, hvilket har haft betydning for den store mængde af vinproducenter, der har base her.

Californien i USA hvor der dyrkes druer til amerikansk vin i napa valley der ligger i north coast zinfandel

The Central Valley

Denne amerikanske vinregion har ikke de fleste vingårde som North Coast har, men faktisk bliver omkring 75% af Californiens totale antal druer dyrket her og det er derfor denne region, der leverer mest amerikansk vin. Området er en af USA’s største landbrugsområder og ca. 8 % af USA totale frugtbare jord er her. Udover druer bliver her også dyrket store mængder af specielt asparges, bomuld og tomater. Dette er derfor en af de vigtigste områder for amerikansk vin og amerikansk landbrug generelt. 

Southern California

Denne amerikanske vinregion bliver gradvist mere vigtig for amerikansk vin. På grund af det varme klima, kan mange forskellige druer gro her, hvilket giver regionen en bred vifte af forskellige slags amerikanske vine. Dette er dog ikke en så stor region endnu, men har de seneste år vokset ret kraftigt, og der bliver produceret mere og mere vin for hvert år. 

Druer til amerikansk vin

På grund af det meget forskellige klima i USA, bliver der dyrket mange forskellige slags druer i de forskellige amerikanske vinregioner. Traditionelt set kommer inspirationen fra de franske og spanske druer, der er blevet dyrket siden starten på amerikansk vin.

De mest populære druer er:

Chardonnay

Chardonnay er en af verdens mest dyrkede druer og er meget populær i de amerikanske vinregioner og generelt for amerikansk vin. Druen kan dyrkes i forskellige klimaer og er generelt nem at komme i gang med. Druen bliver dyrket både ved de forskellige køstlinjer, men også længere inde på fastlandet. Chardonnay er en hvid drue, der hovedsagligt bliver brugt til produktion af hvidvin og mousserende vin.

Cabernet Sauvignon

Ligesom Chardonnay, er Cabernet Sauvignon en af de mest dyrkede druer globalt set, hvilket gør, at det er en af verdens mest populære røde druer. Rigtig mange vin bliver lavet på denne drue, da det er en nem drue at lave vin på. Det er en af grundende til at amerikanerne har taget den til sig, da den fungerer godt til storproduktion. I de kølige klimaer, giver denne drue en tydelig solbæragtig smag og aroma.

Pinot Noir

En anden populær rød drue i de amerikanske vinregioner er Pinot Noir. Druen stammer oprindeligt fra Frankrig, men bliver brugt rigtig meget til amerikansk vin, og er velegnet til at blive dyrket i kølige klimaer, hvilket gør, at det er en populær drue i kystområderne. På grund af den måde druen vokser på, er den vanskelig at få til at blive rigtig god. Lykkes det, får man dog en rigtig dejlig og frisk vin.

Zinfandel

Zinfandel druen er den klassiske drue brugt til amerikansk vin. Den kom til landet i starten af 1800-tallet og fylder i dag en stor del af de amerikanske vinregioner. I 1930’erne, under det alkoholforbuddet i USA, uddøde druen næsten, men fik i løbet af 1900-tallet en genrejsning, og er siden blevet en af de allermest populære druer i USA. Det specielle ved denne drue er, at den egentlig er rød, og der bliver også lavet rødvin på den, men faktisk bliver den hovedsagelig brugt til produktion af ’White Zinfandel’, der er en meget sød rosévin og en klassiker inden for amerikansk vin.

Vin fra USA der er amerikansk vin lavet på zinfandel druer rødvin fra Californien Napa Valley

Typer af amerikansk vin

På grund af de mange forskellige typer amerikanske vinregioner, har man i USA mulighed for at dyrke flere typer druer. Derfor bliver der selvfølgelig produceret mange forskellige typer amerikansk vin. Vinen bliver ofte produceret på kun en enkelt drue, hvilket er den store forskel i forhold til mange klassiske europæiske vine. Dette er den eneste markante ting, hvor amerikanske rødvine og hvidvine skiller sig ud på. Som det står beskrevet i dette tidligere blogindlæg om Champagne, må de amerikanske vinproducenter ikke kaldes deres mousserende vin for f. eks Champagne eller Cremant, da disse navne er områdebestemt og det er ligemeget hvilken amerikansk vinregion, den mousserende vin kommer fra. Amerikanerne kalder derimod deres mousserende vin for ’sparkling wine’. Vinen bliver fremstillet på samme måde som europæisk mousserende vin, via enten ’Champagne-metoden’ eller ’Charmat-metoden’. Det er dog muligt at finde amerikansk vin med titlen Champagne. Det var først i 2006 at den amerikanske regering indførte en lov om at de amerikanske producenter ikke længere måtte kalde deres mousserende vin for Champagne på grund af krav fra Frankrig. De vinmærker lavet før 2006, må stadigvæk godt blive kaldt for Champagne, såfremt de hed det, da loven blev indført.

En meget kendetegnende amerikansk vin er ’White Zinfandel’. Vinen er selvfølgelig lavet på Zinfandel druen, der bliver dyrket i næsten alle amerikanske vinregioner, og er en sød rosévin. Generelt set, har White Zinfandel et ret dårligt omdømme rundt om i verden, mest på grund af, at det er et meget amerikaniseret produkt med lidt for mange dårlige varianter, men alligevel udgør denne type vin ca. 10 % af USA’s samlede vinsalg.

Spredningen af amerikansk vin

USA har faktisk haft en kæmpe effekt på europæisk vin generelt. I 1861, blev der nemlig sendt nogle vinstokke fra en amerikansk vinregion til Frankrig, for at franskmændene kunne smage den amerikanske vin. Hvad de ikke vidste, var at disse vinstokke var inficeret med en helt specielt vinlus, de amerikanske vinstokke var blevet immun over for – det var de franske ikke. Dette resulterede i historiens største vinkrise, da vinlusene spredte sig og ødelagde mange vinmarker rundt om i Sydeuropa. Specielt Frankrig, Spanien og Italien blev hårdt ramt. Rødderne i de forskellige vinstokke blev simpelthen rådne, hvilket resulterede i, at meget af den frugtbare jord, ikke længere kunne bruges til vindyrkning af europæiske vinstokke. Den eneste løsning man dengang kunne komme på, var at begynde at gendyrke vinstokkene med rødder fra de amerikanske vinregioner. Derfor er størstedelen af vin i verdenen, faktisk amerikansk vin, uden rigtigt at være det.


Del indlæg← Ældre indlæg Nyere indlæg →


0 Komentarer

Efterlad kommentar

Venligst bemærk, at kommentarerne skal godkendes før de bliver vist.