Hvilken vin er bedst til julefrokosten?

Oprettet af Mikkel Kjærsgaard

Skal du have vin til julemaden?

Når du skal vælge vin til julemaden og i særdeleshed julefrokosten, så er det ikke bare som når du skal vælge vin til enhver anden fest. Maden til julefrokost er ofte meget anderledes og det er derfor vigtigt at have dette for øje, når du vælger rødvin eller hvidvin, om den skal være sød eller bitter osv. 

Vi har specialiseret os i at vælge den perfekte vinmenu, baseret på lejligheden. Derfor giver vi nu et bud på hvordan en vinmenu kan se ud, til julefrokosten eller til julemaden generelt. 

 

Guiden er baseret på den mad der serveres. Så tag det som en guide der skal skabe overblik over vinmenuen til julefrokosten.
Den perfekte vin til julefrokost

Den bedste vin til julemad? 

Ofte forbindes julefrokost og julen generelt, med snaps og stærkere alkohol end vin. Det er en stærk tradition i de danske hjem og til danske julefrokoster, at snaps skal være på bordet, men hvad med os der er mere til en god rødvin? 
Vi forsøger her at give en lille guide, til hvad du skal servere for dine gæster, eller for dig selv til den næste julefrokost. 


Hvidvin eller rødvin til julestegen

Ja som overskriften antyder, kan en hvidvin være rigtig god at anvende når flæskestegen kommer på bordet. Vinen må gerne være frisk og kraftig i det, da det velegner sig til den type kød som en flæskesteg består af. Her kan vi anbefale vores Tonon Pinot Grigio fra 2014, den er frisk i smagen og velegner sig til en let forret, eller som her, til kød. 


Er du ikke så meget til hvidvin når du skal indtage hovedretten, så er du nok en person der går efter en solid rødvin. Her skal man ligesom når man ser efter hvidvinen, kigge efter en rødvin med en kraftig og frisk smag, der kompenserer kødets styrke. Her kunne man fristes til at se efter amerikanske Zinfandel'er, da det klassisk set er en tung og kraftig vin. Men for at være sikker på at du får en lidt friskere smag samtidig med at vinen er powerfuld, anbefaler vi Terra Sancta 2013 fra New Zealand. Denne vin er livlig og frisk, men samtidig indeholder den en krydret eftersmag, der i sammenspil med flæskestegen er anbefalesesværdig. 


Tip til servering af rødvin: 
Rødvin skal helst serveres ved 16-18 grader for at opnå bedst smag.

 Julefrokosten kan godt have vin på menuen


Hvor meget vin skal der købes til julefrokosten?

Når du har fundet den vin, du gerne vil servere til julefrokosten er det vigtigt at vide, Hvor meget skal jeg egentlig købe?
Der kan skrives bøger om hvor mange personer, der går på en flaske vin, men vi har lavet en hurtig beregning på hvad vi tror passer til din julefrokost

 

Glas pr. person ca.

Velkomstdrink:   1 glas vin pr. person.
Forret:                2 glas vin pr. person.
Hovedret:           3 glas vin pr. person.
Dessert:             1 glas vin pr. person.
Kaffen:               1 glas vin pr. person.


Skema over, hvor mange flasker vin, som skal købes til julefrokosten

1 flaske vin indeholder

20 gæster

30 gæster

40 gæster

50 gæster

Rødvin

Ca. 6 glas

Ca.10 flasker

Ca. 15 flasker

Ca. 20  flasker

Ca. 25  flasker

Hvidvin / Rosévin

Ca. 8 glas

Ca. 8  flasker

Ca. 11 flasker

Ca. 15 flasker

Ca. 19 flasker

Champagne  / mousserende vin

Ca. 7 glas

Ca. 3 flasker

Ca. 4 flasker

Ca. 6 flasker

Ca. 7 flasker

Dessertvin / portvin

Ca. 15 glas

Ca. 3  flasker

Ca. 4  flasker

Ca. 5  flasker

Ca. 6  flasker


Tip! Et par flasker ekstra skader ikke når du skal holde julefrokost. Køb hellere et par flasker for meget, så dine gæster ikke løber tør for vin under middagen - og bagefter!
 

Serverings temperaturer af vin

Forskellige slags vine betyder forskellige slags serverings temperatur. Dette er for, at fremhæve dens optimale smag og duft. Nedenunder er en guide for, hvilke temperaturer de forskellige slags vine skal serveres på for, at få mest muligt ud af smagen. Bonus her, er at kender du vinenes optimale temperatur, er du allerede et par skridt foran vennerne, når det kommer til viden om vin ;-) 

Serveringstemperatur for rødvin

Rødvin skal serveres mellem 16-18 grader for at få den bedste duft og smag frem i vinen. Ikke ofte får du serveret kold rødvin, dette er heller ikke meningen, hvis du vil have den bedste smag og duft frem i vinen. 

Hvidvin 

En kvalitets hvidvin skal serveres ved 10-12 grader for den mest optimale duft og smagsoplevelse. Mange foretrækker en køligere hvidvin, helt ned til ca 5 grader. Ønsker du dog den bedste smag, vil 10-12 grader som ovennævnt være at foretrække.

Champagne og mousserende vine 

De gyldne bobler skal serveres lig en hvidvin, på 10-12 grader, for at få den bedste struktur, smag og duft. Hvis det er en mindre kvalitets champagne eller mousserende vin, må disse dog godt serveres en anelse køligere. Jo køligere jo mere maskeres smagsnuancerne, derfor kan en syrlig vin godt virke bedre, jo koldere den er. 

Portvin 

Temperaturen for portvin kommer an på hvilken type, mørk eller lys, du serverer. En mørk portvin, som en Ruby, skal serveres ved 16-18 grader. Den lyse portvin, som Tawny, skal serveres koldere end den mørke, på 14-16 grader. Igen her vil portvinen være at foretrække for mange mennesker, en anelse koldere. Går du op i smag og nuancer, vil det foretrækkes at holde sig til de anbefalede temperaturer. 
 

Få det bedste ud af smagen i din vin. 

For at få den bedste smag frem i vinen, er der et par simple regler  som du kan følge i fremtiden: 
Træk vinen op 1-2 timer før servering, og giv den iltning ved enten at hælde den op i en karaffel, eller hæld den op i en skål og hæld den tilbage i flasken igen. Iltningen af vinen er bedre, jo større overflade af vinen der er fri. 
Kun at trække proppen giver ikke nok ilt, da der ikke kan komme nok luft ned gennem flaskehalsen, og overfladen af hele vinen derfor er minimal.

Hvis du hælder vinen over i en karaffel, så vælg en med en stor bund, og uden smal hals, så iltningen kan foregå på så stor overflade som muligt. 


Ældre vine er drikkeklare og behøver derfor ikke iltning, da det kan have modsatte effekt og skade vinens smag. Åben derfor vinen og server den med det samme for at få den optimale smag

Søger du flere gode råd til, hvordan de bedst opbevarer, servere og ilter din vin, så besøg Vinhulen.dk


Der er mange ting som skal være på plads til den gode fest, men vi håber, at vores guide har været en hjælpende hånd til, at finde frem til den rette vin som skal serveres til festen. 
Nedenfor kan du se en vinmenu strikket sammen af Vinovano’s vine, som du kan købe i vores Vinkælder her på siden. Husk, at der er gratis levering, ved bestillinger over 12 flasker. Hvis du har flere spørgsmål er du velkommen til, at kontakte os på info@vinovano.dk 

Vinovanos vinmenu

Skal Vinovano stå for vinen til din Julefrokost?

Vinovano tilbyder, at sammensætte en unik vinmenu på baggrund af hvad som skal serveres til din julefrokost, hvis du ikke fandt guiden ovenfor fyldestgørende nok.

Kontakt os på info@vinovano for at få et tilbud. Send gerne jeres menu med, så sammensætter vi vinen på baggrund af det.


Del indlæg← Ældre indlæg Nyere indlæg →


0 Komentarer

Efterlad kommentar

Venligst bemærk, at kommentarerne skal godkendes før de bliver vist.