Inspiration til den bedste vin når du skal holde nytårsfest

Hvilken vin skal du have til nyår?

Når det er nytår, så uanset om man holder fest eller ej, vælger de fleste at nyde et glas vin eller to til maden. Det kan dog til tider, være særdeles vanskeligt, at finde den rigtige vin til torsken, eller til en god lækker bøf. Dette er nemlig ikke lige en hvilken som helst fest, for de fleste er nytåret årets fest, og det skal selvfølgelig fejres med særdeles god vin. 


Vi har lavet en lille guide, så du ved hvad du skal være opmærksom på, og holde øje med når du vælger vinmenu til nytårsfesten. Vinmenuen indeholder en velkomstdrink der er Rosé, en hvidvin til forretten og en rødvin til hovedretten. Til sidst runder vi af med et bud på en let sød vin til desserten. Husk at vores guide kun er vejledende og baseret på den mad der serveres. Derfor skaber den mest overblik over vinmenuen til nytår og skal ikke være en slavisk guide. God fornøjelse med læsningen

Vi har ekspertise i at vælge en god vinmenu til nytår, derfor har du her vores bud på hvordan en vinmenu kan se ud til nytåret. 


God vin til din nytårsmenu

Hvilken vin er den bedste til nytår? 

Nytåret opfattes generelt som en festlig begivenhed og der er en festlig tradition forbundet med nytåret. Derfor er det vigtigt at have en god vin til lejligheden, nu når det kun er en gang om året. 
Når man tænker på nytår og hele feststemningen generelt, er champagne nok den drik der først kommer i folks tanker. Det er en velkendt tradition, at man skal have champagne når klokken slår midnat, men hvilken vin er egentlig bedst til nytårsfesten?
Vi give her vores bud på nogle guidelines du kan følge, hvis du skal have vin til nytårsmiddagen.

Rosé, Hvidvin eller rose?

Nu er det nytår, aftenen skal bare spille og der skal noget vin på bordet. Som du nok ved er der flere typer af vin, så vi deler det op i forhold til hvilken vin der går godt til velkomsten, forretten, hovedretten og desserten.

 

Velkomstdrinken

Når gæsterne kommer, skal de have en let forfriskning. Her er det vigtigt at tage højde for at alle skal kunne lide vidne der bliver serveret, samt at den kan drikkes uden der skal indtages mad. Her bliver der typisk serveret en let snack i form af chips, nødder og noget salt. Det er derfor vigtigt at have øje for at vinen også skal passe til en let snack anretning. 
Vi anbefaler en sikker vinder, nemlig vores Villa Teresa, Rosé Frizzante - Corda. Den er sød og let i sin smag og med friske bobler. En ideel drik til enhver velkomst, endda uanset årstid. 

Villa Teresa, Rosé Frizzante - Corda

Tip til servering af denne Rosé: 
En dejlig let og godt smagende mousserende vin som denne kan serveres ved 8-12 grader for at opnå bedst smag.


Forret

Her får man typisk en let anretning, en klassiker at servere nytårsaften er rejecocktail. Her skal man have fat i en vin der passer godt til rejernes signifikante smag. Derfor anbefaler vi vores Domaine Millias 2011 - Chardonnay & Grenache Blanc, den er blød og dejlig i smagen og velegner sig til en let forret, som eksempelvis en rejecocktail. Vinens cremede fylde komplimenterer fisk rigtig fint.

God hvidvin til nytårs forretten

Tip til servering af denne hvidvin: 
Komplekse hvidvine som ovenstående skal helst serveres ved 12-16 grader for at opnå bedst smag.


Hovedret

Til dem der ikke holder fast i den klassiske nytårstorsk, er tungt kød ofte på menuen når man kommer til hovedretten på en nytårsaften. Her serveres der ofte gode lækre bøffer og stege som tournedos, mørbrad eller entrecote. Her komplementerer man ofte kødet med en sauce der velegner sig til kødet. Et af de vigtigste punkter her, er i vores øjne, hvilken vin du skal have. Det er en speciel aften, en speciel anretning, så derfor skal du have en speciel vin. Derfor anbefaler vi PSI, Ribera Del Duero, 2016. En vin der har så fine tanniner, at du får lyst til at tage en tår mere. Vinen er specielt værdsat når der serveres rødt kød, så serveres der lækre medium stegte tournedos, skal PSI’en på bordet i en fart!

PSI Pingus 2016, Ribera Del Duero Peter Sisseck

Tip til servering af denne rødvin: 
Rødvin skal helst serveres ved 17-18 grader for at opnå bedst smag, når der er tale om en fyldig rødvin.


Dessert

Inden klokken runder midnat, og der skal drikkes champagne og spises kransekage, skal man lige spise en dessert eller to. En typisk dessert nytårsaften, består gerne af en form for is eller mousse. Ens for desserten at der gerne er noget syrligt i form af frugt til desserten. Det giver en god smag, kagen / isens søde smag sammen med frugtens syrlige kontekst. Til det skal der en speciel vin til. Her anbefaler vi vores lyse mousserende vin, der i smag og udseende kan minde meget om en rosé. Vi taler selvfølgelig om Villa Teresa, Prosecco Frizzante – Corda. En mousserende vin med bobler der danser på din tunge. Vinen har en mild smag der minder om melon. Den vil komplimentere enhver dessert du stiller på bordet.

Villa Teresa, Prosecco frizzante - Corda


Tip til servering af rosé og mousserende vin: 
Disse komplekse og fyldige mousserende vine skal helst serveres ved 10-12 grader for at opnå bedst smag.

Hvor meget vin skal du bruge til nytårsfesten?

Skal det være en skøn fest, så skal der god vin på bordet. Når du har bestemt dig for hvilken mad du vil servere og hvilken vin der skal serveres til diverse retter, er det tid til at beslutte hvor meget du har brug for. Det er lidt svært at sige hvor mange personer der går på en flaske vin, da man jo ikke ved hvor tørstige folk er til festen. Vi giver det dog et skud med en lille beregning herunder. Med lidt estimering af klientellet til din fest, kan den sagtens bruges som rettesnor i mere eller mindre grad, men køb gerne en flaske eller to mere end det anbefalede. Det kan jo være det går hen og bliver ekstra hyggeligt.

Glas pr. person ca.

Velkomstdrink:   1 glas vin pr. person.
Forret:                2 glas vin pr. person.
Hovedret:           3 glas vin pr. person.
Dessert:             1 glas vin pr. person.
Kaffen:               1 glas vin pr. person.

Skema over, hvor mange flasker vin, som skal købes til julefrokosten

1 flaske vin indeholder

20 gæster

30 gæster

40 gæster

50 gæster

Rødvin

Ca. 6 glas

Ca.10 flasker

Ca. 15 flasker

Ca. 20  flasker

Ca. 25  flasker

Hvidvin / Rosévin

Ca. 8 glas

Ca. 8  flasker

Ca. 11 flasker

Ca. 15 flasker

Ca. 19 flasker

Champagne  / mousserende vin

Ca. 7 glas

Ca. 3 flasker

Ca. 4 flasker

Ca. 6 flasker

Ca. 7 flasker

Dessertvin / portvin

Ca. 15 glas

Ca. 3  flasker

Ca. 4  flasker

Ca. 5  flasker

Ca. 6  flasker

 

 

Sådan serverer du din vin bedst til nytåret
 

Hvordan skal du servere vinen?

Menuen nævnt foroven, giver anledning til at servere forskellig slags vin, og forskellig vin giver forskellig anbefalede temperaturer. Temperaturen er afgørende for at kunne fremhæve den bedst mulige smag og ikke mindst aroma og duft. Vi har lavet en lille guide, der fortæller hvordan du kan servere din vin og ved hvilken temperatur der gør vinen bedst.
Her er der også lidt bonus point at hente, når du skal blære dig foran vennerne med din vildt store vin-viden.

Serverings temperatur for rødvin

Rødvin skal typisk serveres mellem 16-18 grader for at få den bedste duft og smag frem i vinen. Jo mere kompleks og tung vinen er, samt jo længere den har lagret, jo tættere skal temperaturen være på 18 grader. Er det en simpel rødvin uden meget lagring, skal den serveres tættere på 16 grader.
Ikke ofte får du serveret kold rødvin, dette er da ej den bedste løsning, hvis du vil have det bedste ud af vinen. 

Serverings temperatur for hvidvin 

En kvalitets hvidvin skal serveres ved 8-12 grader for den mest optimale duft og smags oplevelse, her gør reglerne for vinens kraftfuldhed og lagrings tid sig gældende i samme omfang som ved rødvinen. Mange foretrækker en køligere hvidvin, helt ned til ca. 5 grader. Ønsker du dog den bedste smag, vil 8-12 grader som ovennævnt være at foretrække.

Champagne og mousserende vine 

De gyldne bobler skal serveres lig en hvidvin, på 8-12 grader, for at få den bedste smag i den elegante drik. Hvis det er tale om en champagne eller mousserende vin af lavere kvalitet, er det dog en god ide at servere den en anelse koldere, da det vil maskere smags nuancerne. På den måde glider en ’dårlig’ champagne også let ned. Det er også derfor mange har den holdning at syrlig vin skal serveres særdeles kold, da den så fremstår at smage bedre.  


Vin til nytårsfesten - der skal være nok

Sådan smager din vin bedst

Når du serverer god vin, skal du også få den bedste smag frem i den. Derfor får du her et par simple og overskuelige tips, der vil få det bedste frem i din vin.
Før du serverer vinen, så husk at lade den ilte. Det gøres ved at du 1-2 timer før den skal serveres, åbner den. En vin ilter baseret på den overflade den har, så jo større overflade, jo bedre iltning. Det er derfor mere eller mindre meningsløst at ilte en flaske vin, ved bare at åbne den. Den skal helst i en karaffel til formålet. Har du ikke sådan en, kan du med fordel anvende en stor skål. Som sagt jo større overfalde – jo bedre.
Det er også derfor at når du skal ud og købe en karaffel, at du med fordel kan gå efter en med så stor bund som muligt, og gerne en der også har en relativ bred hals. Så sikrer du god iltning af vinen inden den serveres.

Har du derimod fat i en vin af ældre karakter, så er de ofte drikkeklar, da ingen vin er helt tæt i proppen, så har den haft den tid den skulle have til at ilte. At udsætte den for massiv iltningen kan derfor have en modsatte effekt og gøre vinens smag dårligere. Server den derfor straks efter åbning.

Søger du flere gode råd til vin og diverse vinregioner, kan du besøge Vinhulen.dk. De har styr på deres viden om vin. Her finder du også et pris index på diverse større vinregioner.


Når du skal holde en stor og skøn fest, så skal der være meget mere på plads end bare vinen. Men ifølge os er det klart en af de vigtigere ;-) Uanset hvad håber vi at denne guide har gjort dig lidt klogere, på hvad du skal servere til din nytårsfest.
Husk, at der er gratis levering, ved bestillinger over 12 flasker. Hvis du har flere spørgsmål er du velkommen til, at kontakte os på info@vinovano.dk 

Skal du have vin fra Vinovano når du skal holde nytår?

Vi hos Vinovano tilbyder, uden beregning at sammensætte en unik vinmenu på baggrund af hvad du serverer af mad til din, hvis du ikke har overblikket til at gøre det selv.

Kontakt os på info@vinovano for at få et tilbud. Send gerne jeres menu med, så sammensætter vi vinen på baggrund af det. Ellers kan du som altid se mere af vores vinudvalg købe vores vin her.


Del indlæg← Ældre indlæg Nyere indlæg →


0 Komentarer

Efterlad kommentar

Venligst bemærk, at kommentarerne skal godkendes før de bliver vist.