Côtes du Rhône

Côtes du Rhône vinregion

Vinregionen Cotes du Rhône betyder på fransk “Skråningerne ved Rhône”. Området her er specielt, da skråningerne giver en anderledes type vin og forskellighed i smagen af den vin der kommer herfra. Grundlæggende er Rhône vinregionen stor da floden Rhône er længere end 800 km. Der er derfor stor forskel på klimaet og produktionen af vinen om den kommer fra den sydlige del af Rhône eller den nordlige del af Rhône. I Rhône vinregion produceres der alle typer vin, og Cotes du Rhône er da også Frankrigs største vinregion med hele 6 departementer. Faktisk er vinregionen næststørst i verden. Der produceres hvidvin, rosévin, mousserende vin og ikke mindst rødvin.

Vin fra Côtes du Rhône

Grundet vinregionens størrelse, produceres der selvfølgelig meget vin i Côtes du Rhône. Det vil derfor også påvirker kvaliteten af vinen herfra, da ikke alt kan være lige gode. De bedste vine fra regionen er dem der er produceres i såkaldte “Cru’s”. Ca 10% af vinen herfra er produceret i Cru hvor de resterende 90% bliver produceres i appelationer Côtes du Rhône er delt i. Alt i alt bliver det størstedelen af vinen produceret i andelssamarbejder, hvor vinbønderne deler høsten med i hinanden i en form for andel. Det kan også kaldes cooperrativer. Det giver selvfølgelig en form for ensartethed i produktionen, men samtidig skaber det også nye dynamikker, som forskellige andele bliver skabt vinbønderne i mellem.
En klassisk vin fra området går bare under navnet “Côtes du Rhône” og ikke andet. Dette er en typisk “Supermarkedsvin” der bliver masse eksporteret. Ellers spænder regionen over bedre vine og helt op til kvalitetsvine som Chateauneuf-du-Pape som blot er navnet på et af de 15 Cru’er der i regionen. Skal man ud og have fat i en kvalitetsvin fra Côtes du Rhône, kan det altså betale sig at lære navnene på Cru’erne at kende.

Hvilke druer anvendes i Côtes du Rhône?

I vinregionen anvender man mange sorter af druer. Mange er almindelige velkendte som Granche, Syrah og Viognier. Andre er mindre kendte som Carignan, Picpoul og Roussane. Alt i alt anvendes 21 forskellige druesorter i Côtes du Rhône.