Viden om vin

Lær mere om vin i Frankrig og Italien

Vinregioner
Opslagsværk af vinregioner i Italien og Frankrig.


Italienske vinregioner
Italien er, sammen med Frankrig, en af de største vinproducenter i verden, som også eksporterer mest af deres vinproduktion.  
Italiensk vinregioner er kendt for deres gode hvidvin og rødvin

Der findes 20 vinregioner i Italien, hvor Piemonte og Toscana er de som dyrker de bedste kvalitetsvine. Der er stor forskel på smagen på vinen fra de forskellige regioner, de nordlige vine er generelt mere elegante, hvor de sydlige har en varme, fylde og sødme.

 

Vinregioner i Italien:

  • Abruzzo
  • Apulien
  • Basilicata
  • Calabria
  • Campanien
  • Emilia Romagna
  • Friuli Venezia Giulia
  • Lazio
  • Ligurien
  • Lombardiet
  • Marche
  • Molise
  • Piemonte
  • Sardinien
  • Sicilien
  • Valle d’Aosta
  • Veneto
  • Toscana
  • Trentino - Alto Adige
  • Umbrien

 

Abruzzo
Abruzzo vinregionen er beliggende midt i Italien, ud mod Adriaterhavet. Klimaet er varierende, da der kan være køligt me sne fra bjergsiden, men varmere mod kysten.
Abruzzo producerer 90% af deres vin kooperativt, hvilket betyder, at flere vinbønder går sammen om, at producerer vin på baggrund af deres fælles høst. Vinen fra Abruzzo stammer derfor fra flere vinmarker, end kun fra én enkel, og at der derfor laves store mængder vin, fra et lille område. Denne metode med kooperativt produktion, betyder at vin fra Abruzzo mangler karakter, men at man til gengæld for en fin vin til billig pris.  Abruzzo producerer både hvidvin og rødvin.

 

Apulien
Vinregionen Apulien, også kendt under navnet Puglia, bliver kaldt “Europas Vinkælder” da regionen er blandt de mest producerende i verden. Grundet godt klima, vokser druerne under gode vækstforhold, hvilket betyder, at regionen har langt større udbytte end andre vinregioner.
Apulien havde engang rygte for, at producere lav kvalitetsvin til en billig pris, men er i de sidste år begyndt at producere kvalitetsbevidst vin, stadig til en billig pris. 

Basilicata
Basilicata er en lille vinregion i den sydlige del af Italien. I området bliver der udelukkende produceret vin på druen Aglianico, som mest er kendt i dette område, og derfor ikke ses i andre vinregioner. Aglianico druen er god til rødvine, og giver, med sin vulkanjord, en maskulin smag med en strejf af røg. Kvaliteten svinger meget i regionen, og da det er en lille produktion fra regionen, ser man ikke tit vin fra Basilicata.

Calabria
Calabria er en vinregion beliggende i den sydligste del af Italien, omgivet af hav. Calabria vine stammer fra antikken, hvor vinen bliver lavet på samme måde i dag, som dengang for 2.500 år siden.
Calabria har klima som er ideel til vindyrkning, og højlandet skaber gunstige forhold.
Calabria er grundet efterspørgsel begyndt, at producere hvidvin, efter at det ellers kun har været rødvin fra regionen.

Campanien
Vinregionen Campania er beliggende i syditalien, ud til havet, ved Amalfikysten. Regionen får både sol og regn, og har en af de højeste nedbørstal i Syditalien. Men druerne får både sol og står i læ for regn på bjerg skrænterne, og er dyrket på gunstig vulkanjord.
Produktionen i regionen er lav, hvilket kan forklares med, at det er vanskeligt at dyrke på bjergsiderne, og at jorden er bedre til fødevareproduktion.
Campania er ikke kendt i Danmark, men er kendt i Syditalien for, at lave nogle af de bedste vine. 

Emilia Romagna
Emilia Romagna er en vinregion beliggende i Norditalien, som egentlig er to områder sat i forlængelse med hinanden. Regionen har et varmt klima, i et højt bjergområde, som tilsammen giver gode forhold til druedyrkning.  
Emilia Romagna er især kendt for deres produktion af den mousserende Lambrusco vin, dyrket på druen af samme navn.

Friuli Venezia Giulia
Friuli Venezia Giulia regionen i Italien grænser sig op ad Østrig og Slovenien. Friuli Venezia Giulia er en af de tre regioner som høre indenunder “Tre venezie” sammen med Trentino og Veneto. “Tre venezie” regioner er kaldet det, grundet at de engang var en del af Venetianske stormagt.
Friuli Venezia Giulia producerer både rød og hvidvine, men er især kendt for deres kvalitets hvidvin produktion. Vinene har oftest en frisk duft med tør frugt og blød struktur. Deres rødvin er kendt for deres frugtig og bløde smag, som kan kombineres til en masse retter. 

Lazio
Lazio grænser op til Toscana, og er beliggende i smukke naturområder.
I Lazio bliver der produceret vin i hobetal, som ikke har den højeste kvalitet. Disse vine bliver oftest eksporteret til restauranter mm. i Rom.
Lazios producerer ca. 90% hvidvin, som er lyse, rene og afbalanceret i deres smag.

Ligurien
Ligurien byder på skøn natur i sin placering ved Cinque-Terre området, som hvert år får besøg af mange turister. Ligurien er derfor en frugtbar kystregion, med gunstige forhold for vindyrkning grundet skråninger, sol og skygge og middelhavets brise. Dog betyder naturen i regionen også, at det er svært at dyrke grundet de mange stejle bjergskråninger, som kræver specielt udstyr til at kunne høste. Trods godt klima til dyrkning af druer er Ligurien en af Italiens mindste vinproducenter. Ligurien er dog kendt for at producere et stort antal af forskellige vine grundet, at de har mere end 100 forskellige druesorter.
Ligurien producerer for det meste lette hvidvine, som alle svinger meget i kvaliteten, rundet de mange forskellige drue arter. Nogle af de bedste fra regionen er dog Cinqueterre og Dolceacqua vinene, som er de eneste som er DOC kvalificeret.

Lombardiet
Lombardiet, eller Lombardia, er en lille vinregion beliggende i norditalien tæt på Milano. Lombardiet har ikke særlige gode producering muligheder, da jorden er bedre egnet til andre afgrøder. Lombardiet producerer derfor meget lidt vin, hvor størstedelen bliver afsat i Milano. Man ser derfor ikke tit en vin fra Lombardiet, trods for deres ry for, at producere noget af den bedste mousserende vin i Italien. Den mousserende kvalitetsvin bliver dog eksporteret til resten af Italien og andre lande.

Marche
Marche ligger godt i ske mellem Emilia Romagna, Toscana, Abruzzo, Lazio, Umbrien og Adriaterhavet midt i Italien. Marche er kendt for dets smukke sandstrande ud mod havet, hvor man samtidig kan gå på opdagelse i smukke middelalderbyer i bakkeområder.
Marche er ikke en særlig kendt region, især ikke i udlandet, trods for at de laver kvalitets hvidvine. Marche dyrker stort den grønne Verdicchio drue, som giver en let hvidvin, med en god karakter.

 

Molise
Molise er en lille region som grænser op ad Abruzzo, hvor vinproduktion står i skyggen for andet landbrug, hvilket betyder, at de ikke producere særlig meget kvalitetsvin. Den mest kendte kvalitetsvin fra området stammer fra vinproducenter Di Majo Norante, som hæver sig over regionens standarder, med sin udsøgte men kraftige smag. 

Piemonte
Piemonte er en af de mest kendte vinregioner i Italien, som samtidig er en af de bedste vinproducenter, ikke bare i Italien, men i hele verdenen, men er dog kun, overraskende nok, Italiens syvende største vinregion. Piemonte grænser op til både Frankrig og Schweiz i et bjergområde i Alperne og Appenninerne, hvilket forklare dets navn godt, da Piemonte betyder “Ved foden af bjergene”.
Piemonte er især kendte for deres vine Barolo og Barbaresco som er dyrket på kvalitets druen Nebbiolo. Druen er oftest at finde på bjergskråninger, hvor den står i sol om sommeren og er omgivet af et tæppe af tåge om efteråret. Piemonte er også kendt for deres hvidvin og især den søde mousserende vin Asti.

Sardinien
Sardinien er en ø lige ud for Italien, under italiensk styre. På øen er klimaet varmt, som bliver påvirket af Middelhavet og de nordafrikanske vinde. Sardinien er en klippeø med mange bjerge og bakker, som er med til at opretholde en god temperatur for vindyrkning. På øen har landbrug stor betydning, hvor vinavler også har gode forhold for drue dyrkelse.
Sardinien er kendt for deres kraftige rødvine og deres hvidvine som kan have en let og frisk fornemmelse. De har desuden og bemærkelsesværdige portvin og dessertvin hvor især “Angelu Ruju” fra Sella og mosca kan anbefales.

Sicilien
Sicilien er den største ø tilhørende Italien, beliggende i Middelhavet. Mange forbinder Sicilien med dens vulkan Etna, men øen har meget mere at byde på end dets historie, og er i dag en af verdens 7. største producenter inden for vin, som, trods mængden, i høj grad producerer kvalitetsvin. Sicilien byder på et godt klima for vindyrkning, hvor der bliver dyrket på Etnas aktive skråninger.
Sicilien er især kendt for deres søde vintyper, som kommer i alle slags afskygninger.

Valle d’Aosta
Valle d’Aosta er en af de mindste regioner i Italien, placeret mod Schweiz og Frankrig,  som ikke har meget areal til vin dyrkelse, hvilken giver en lille vinproduktion. Klimaet i Valle d’aosta er meget præget af dets nordlige placering, hvilket giver både frost og sne om vinteren, hvilket betyder at regionen er mere kendt for deres muligheder for skiløb og det kendte Matterhorn bjerg, end for vin.
Valle d'Aosta bedste vine er deres tørre hvidvine dyrket på det højt beliggende Morgex et La Salle.
 

Veneto
Vinregionen Veneto ligger i norditalien, mod Lombardiet, Trentino-Alto, Østrig og ned mod Adriaterhavet, og er kvadratmetermæssigt den 8. største vinregion i Italien.

Regionens natur og klima skaber gode forhold til vindyrkning, hvor alperne beskytter mod voldsom vind og vejr og Gardasøen skaber varme, hvilket giver gunstige forhold i Veneto. Veneto er en af de mest producerende regioner i Italien, og er især kendt for deres tørre hvidvin Soave.

Vinovano’s vin fra Veneto

Vinovano har flere vine fra Veneto i Italien. Du kan blandt andet finde en lækker blid mousserende vin, Villa Teresas Prosecco. Den har en frugt karakter af grønne æbler og melon. Find vinen her.

Du kan også prøve vores lækre Villa Teresa Merlot, en rødvin med aromaer af blomme og kirsebær, med en moden frugtkarakter. Find vinen her.

 

Toscana
Toscana er, sammen med Piemonte, en af det bedste vinregioner i Italien. Klimaet er ideel til at producerer kvalitetsvin, i dets bakkede landsakab hvor vinmarkerne for rigeligt med sol om dagen og kulde i løbet af natten. Dette sving i varmen giver druerne en god mulighed for, at bevarer deres syre og aroma.
Toscana er især kendt for deres rødvine, som udgør hele 80% af hele regionens produktion, hvor de resterende er hvidvin, rosé og sød dessertvin.
Toscana er desuden især kendt for deres kultvin Supertoscaneren “Sassicaia”, som er en ren Cabernet vin af umådelig høj kvalitet

Trentino - Alto Adige
Trentino Alto adige grænser op til østrig, hvilket navnet “Alto Adige” som betyder sydTyrol forklare godt. Regionen er Italiens mest nordligste region, som er omsluttet af alper, hvilket har givet en svær forudsætning for landbrug. Vindrue dykning foregår derfor op af bjergskråninger i voldsomme stigninger.
Trentino producerer gode hvidvine, som Chardonney, Sauvignong og Pinot Grigio, men er dog mest kendt for deres fortrinlige rødvine.

 

Umbrien
Umbrien,  eller Umbria, er placeret imellem Toscana, Marche og Lazio regionen, og bliver kaldt “Italiens grønne hjerte” grundet de smukke grønne højdedrag, som er et kendetegn for regionen. Umbrien er en lille region, med kun 2% af Italiens samlede vinproduktion. Dog har Umbrien perfekt klima til vin dyrkelse, med dets milde vintre og varme somre, hvor vinden ofte blæser.
I Umbrien dyrkes der både druer til rød og hvidvine produktion, men regionen er dog mest kendt for sin hvidvin fra Orvieto.

 

Franske vinregioner

Frankrig er verdens førende indenfor vin, grundet deres kvalitetsvine, deres druer og metoder som efterlignes af andre vinlande. Med mere end 2000 års erfaring og eksperimenteren, er vindrikning blevet en inkorporeret del af den franske kultur, hvor 47% af franskmænd drikker vin fra franske vinbønder.

Franske vinregioner er kendt for deres gode rødvin og hvidvin

Frankrig har et klima, som er hverken for varmt eller koldt, hvilket betyder, at Frankrig er bedst egnet til at vindyrkning. Dette har givet dem status som verdens største producent af drikken, med ca. 8 millioner flasker hvert år. Den franske vin bliver produceret på over 800.000 hektarer fordelt over 13 regioner, som spænder over alle slags vintyper og smagsvarianter.

Vinregioner i Frankrig:

  • Alsace
  • Beaujolais
  • Bordeaux
  • Bourgogne
  • Champagne
  • Cotes du Rhone
  • Jura
  • Korsika
  • Languedoc
  • Loire
  • Provence
  • Roussillon
  • Sud-Ouest



Alsace
Vinregionen Alsace er beliggende på grænsen mellem Frankrig og Tyskland, med mere end 2.000 vinbønder.
Alsace har et klima med lange kølige perioder, da det er placeret så langt mod nord, hvilket betyder, at det er vigtigt at vinmarkerne vender mod syd, på skråninger for, at kunne suge så meget sol til sig, som muligt. Alsace får dog kun meget lidt nedbør, da det ligger beskyttet af Vosges bjergene.

Produktionen i Alsace er ca. 90% hvidvin, men laver også rødvin, mousserende vin og sød vin. Alsace er dog mest kendt for deres hvidvin, især med deres Chardonnay og Pinot Blanc hvidvine.

 

Beaujolais
Beaujolais er et område i den sydligste del af Bourgogne i Østfrankrig, som strækker sig ned mod Rhône-dalen. Vinen må dog ikke forveksles med, at være en billig udgave af en Bourgogne vin, da de er meget forskellige grundet klimaet, topografien og jordbunden i området.
Regionen har et semi-kontinentalt klima med påvirkelser fra Middelhavet vind. Jordbunden kan deles op i to zoner: den nordlige, hvor man primært finder granit, kalksten og skifer, og den sydligere med rig sandsten- og lerholdig jordbund. Det betyder at vine fra den nordlige del er mere friske, florale med et feminin charme, hvor sydens vine er kraftige, dybe og strukturerede

I Beaujolais fremstilles der mest rødvin, med kun én producent er hvidvin i området. Rødvinen fremstilles stort set kun på den blå sort drue Gamay, som oftest laver en lys og let vin, med frugtige og saftige smage. De få hvidvine laves på den grønne Chardonnay eller Aligote drue. Vine fra Beaujolais fremstiller oftest vinen på metoden; kulsyre gæring, som giver den mere farve og frugt, uden at den får for mange tanniner.

Vinovano’s vin fra Beaujolais
Vinovano forhandler to gode rødvine fra Beaujolais regionen. Vores Roland Pignard 2014 - Morgon er en maskulin og mørk rødvin, som har en moden smag af kirsebærfrugt, noter af tobak og skovbund. Vinen fungerer godt til hoved retter som er kød tungt. Godt alternativ til vine fra Bourgogne. Vi har også den lidt lettere rødvin Roland Pignard 2014 Regnié som er en feminin vin med en lys og aromatisk smag, af frisk rød kirsebærfrugtkarakter og krydrede noter af hvid peber. Går godt til forretten, med kød.
Begge vine kommer fra familien Pignard. Roland Pignard driver sammen med sin hustru en lille ejendom på 4,5 ha i hjertet af Beaujolais, i Frankrig. Tidligere rådede ejendommen over et større areal, men Pignard valgte at sælge nogle parceller fra for, at være i stand til at udføre alt arbejde manuelt på hele ejendommen. Det vil sige, at de fleste opgaver udføres i hånden, såsom pløjning med hestetrukket plov. I forlængelse heraf foregår vinifikationen efter nænsomme principper, hvor der interveneres mindst muligt. Der tilsættes kun en lille mængde svovl ved tapning for at stabilisere vinene til transport. Roland Pignard er certificeret biodynamisk ved Demeter. 

Bordeaux
Bordeaux er en af de mest kendte vinregioner i Frankrig, hvor de fineste og dyreste vine bliver produceret. Måske kender du druesorterne Cabernet sauvignon og merlot, der ofte er at finde på hylden i supermarkederne. Disse druesorter er kendt for at være “bordeaux-sorter”. Vin fra bordeaux er ophav til mange vine rundt omkring i verden, da mange forsøger at kopiere og anvende de metoder der bliver anvendt i bordeaux. Derfor er regionens førerstatus indenfor vinproduktion, ikke længere så sikker, som den var engang.

Bourgogne
Bourgogne strækker sig fra Auxerre til Lyon mod syd. Distriktet er kendt for deres mange bakkeskråninger, hvor de bedste vine har deres drue hængende, da de her får mest sol og samtidig er i læ for regn.

Bourgognes historie går tilbage til det 2. århundrede, hvor munke og klostre var været med til, at forme området. I 1800-tallet begyndte området at eksportere deres vin uden for regionen, men de kom i konkurrence med Champagne området, der dengang producerede mat rødvin.  I slut 1900-tallet fik Bourgogne vin sin verdensgennembrud, da de omlagde og forbedrede deres vinproduktion, hvilket har resulteret i den dybe og komplekse vine vi ser i dag fra området.
Bourgogne vine er ofte en favorit blandt hvid vinelskere, grundet deres elegance og kompleksitet.
Rødvinen fremstilles efter opskrifter som stort set alle i regionen efterlever, da der arbejdes med den delikate Pinot Noir druesort til fremstilling af vin.

Vinovano’s vin fra Bourgogne regionen
Vinovano forhandler én vin fra Bourgogne regionen i Frankrig. Vores Domaine Pierre Morey 2014 - Bourgogne Aligoté. Vinen er en vidunderlig vin med dybde, fedme og kompleksitet, som den har fået efter at have gennemgået en spontangæring og efterfølgende lagret i 12 måneder i cementtanke. Til trods for at den ikke er fadlagret, fremstår den med en dybde og et lag af fedme, samt en kompleksitet, som placerer Morey’s Aligoté i feltet blandt de bedste Aligoté  fra Bourgogne.

 

Champagne
Champagne regionen ligger i nærheden af Frankrigs hovedstad, Paris, og er kendt for sin smukke natur, med skove og søer, og Ardenne bjergene.
Champagne regionen er, pudsigt nok, mest kendt for deres produktion af champagne, og er den eneste region som, juridisk set, må kalde deres boblende vin for “champagne”. Derfor tager mange ofte fejl når de snakker om champagne. Oftest står man med en mousserende vin i hånden eller simpelthen bare en jævn cava, som i øvrigt er fra Spanien.
Skal man have en helt igennem ægte champagne skal det være lavet på druesorterne Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Det er muligt at anvende andre druesorter, men disse tre er de “ægte” champagne druer.

Cotes du Rhone
Området i cotes du Rhone er kendt for sine skråninger, der skaber anderledes muligheder for vinproduktion. I regionen produceres der rødvin, rosevin, hvidvin og mousserende vin. Derfor er Cotes du Rhone en region, der kan være kendt for lidt af hvert. Regionen er særlig kendt for at lave sin vin på minimum tre forskellige druesorter og specielt mørke og fyldige vine er kendetegnene ved Cotes du Rhone regionen. I cotes du Rhone arbjeder man med op mod 21 forskellige druesorter, hvor de mest kendte for den brede befolkning sandsynligvis er Grenache blanc og syrah. 

Jura
Jura er en lille vinregion ved Jura bjergene, beliggende mellem Bourgogne og grænsen til Schweiz. Klimaet er koldt og barsk grundet bjergområdet, hvilket betyder at vinene dyrket i området er meget unikke i deres smag, som oftest har en sødme og friskhed.
Jura er især kendt for deres hvidvine som laves på Sauvignon og Chardonnay, som er en frisk og oxideret vin.

 

Korsika
Korsika er en ø i Middelhavet under fransk styre, som har en vinregion som er kendt for at være en af de mest dynamiske regioner, i stor udvikling, i Frankrig.
Regionen er kendt for deres tunge, men simple vine, som er nogle af de bedste både rød hvid og rosé vine i Frankrig. Korsika er en lille region, i vin mæssig forstand men er de seneste år begyndt at røre på sig. Leder du efter moderne og anderledes vin, så er Korsika det rigtige sted.

 

Languedoc
Languedoc er beliggende i Sydfrankrig, og når man snakker om regionen er det både Languedoc og Roussillon, der trods for deres samhørighed har meget forskellige særpræg.
Languedoc er kendt for deres innovative metoder til vinproduktion, hvor der oftest eksperimenteres med, hvordan vindyrkning kan optimeres, gøres bedre og fornyes.
Det er svært at sætte Languedoc vine i bås, da regionen er så alsidig. Det betyder dog, at det oftest er let, at finde en kvalitetsvin fra regionen, uanset hvilken vintype man søger. 

Loire
Loire er beliggende ved en af de længste floder i Frankrig, som strækker sig fra hovedstaden Paris ud mod Atlanterhavet. Loiredalen er kendt som Frankrigs have, grundet de meget vekslende natur. Området har et meget varieret jordbund, hvilket giver mange forskellige grundlag for vindyrkning og derfor mange smags varierende vine.
Vine fra Loire har en klassisk fransk føling, som primært er baseret på deres Sauvignon Blanc hvidvine. Hvidvinen fra Loire kan fås både i en frisk og let smag, fyldig eller i søde smagsnuancer. 

Provence
Provence er beliggende i sydfrankrig mellem Avignon og Cannes. Regionen har et gunstigt middelhavsklima, med varme somre og milde vintre, og et strejf af kølig havvind.
Provence er især kendt for deres produktion af rosévin, som er 80% af deres produktion, desuden er Provence også den vinregion som står for over halvdelen af produktionen af rosévin i hele Frankrig.
Provence producerer også rødvine som er karakteristiske for deres kraftige og krydrede smag, som stammer fra regionens varme klima. 

Roussillon
Roussillon regionen ligger i den mest sydlige del af Frankrig tæt på Pyrenæerne og ved den spanske grænse, og af vinregionen Languedoc. Området hørte engang til Katalonien, men blev i 1600-tallet en del af Frankrig. Klimaet i regionen er fremragende til meget søde vine, så området er derfor kendt for deres marmelade vine, produceret på muscat druen, som er naturligt rig på sukker.   

Sud-Ouest
Sud-Ouest er placeret i Sydvestfrankrig fra Bordeaux og ned til den spanske grænse. Sud-Ouest er en af Frankrigs mindst producerende regioner, som efter en hård vinlus i 1990’erne aldrig fik re-etableret sig til sin storhedstid.
Grundet grænsen til Bordeaux kan man finde vine i Sud-Ouest i samme kaliber som de klassiske Bordeaux vine, da de gør brug af samme druesort.