Viden om vin

Lær mere om vin i Frankrig og Italien

Italienske vinregioner

Italien er, sammen med Frankrig, en af de største vinproducenter i verden, som også eksporterer mest af deres vinproduktion.  

Italiensk vinregioner er kendt for deres gode hvidvin og rødvin

Der findes 20 vinregioner i Italien, hvor Piemonte og Toscana er de som dyrker de bedste kvalitetsvine. Der er stor forskel på smagen på vinen fra de forskellige regioner, de nordlige vine er generelt mere elegante, hvor de sydlige har en varme, fylde og sødme.
 

Vinregioner i Italien:

 

Abruzzo

Abruzzo vinregionen er beliggende midt i Italien, ud mod Adriaterhavet. Klimaet er varierende, da der kan være køligt med sne fra bjergsiden, men varmere mod kysten.
Abruzzo producerer 90% af deres vin kooperativt, hvilket betyder, at flere vinbønder fra vinregionen går sammen om, at producere vin på baggrund af deres fælles høst. Vinen fra Abruzzo vinregionen stammer derfor fra flere vinmarker, end kun fra én enkel, og dette betyder, at der laves store mængder vin fra et lille område. Denne metode med kooperativt produktion, betyder at vin fra Abruzzo vinregionen mangler karakter, men at man til gengæld for en fin og fyldig vin til billig pris.  Abruzzo producerer både hvidvin og rødvin.

Apulien

Vinregionen Apulien, også kendt under navnet Puglia, bliver kaldt “Europas Vinkælder” da vinregionen er blandt de mest producerende i verden. Grundet godt klima, vokser druerne under gode vækstforhold, hvilket betyder, at den italienske vinregionen har langt større udbytte end andre vinregioner.
Apulien havde engang rygte for, at producere lav kvalitetsvin til en billig pris, men er i de sidste år begyndt at producere kvalitetsbevidst og fyldig vin, stadig til en billig pris. 

Basilicata

Basilicata er en lille vinregion i den sydlige del af Italien. I vinregionen bliver der udelukkende produceret vin på druen Aglianico, som mest er kendt i dette område, og derfor ikke ses i andre vinregioner. Aglianico druen er god til rødvine, og giver, med sin vulkanjord, en maskulin smag med en strejf af røg. Kvaliteten svinger meget i vinregionen, og da det er en lille produktion fra vinregionen, ser man ikke tit vin fra Basilicata.

Calabria

Calabria er en vinregion beliggende i den sydligste del af Italien, omgivet af hav. Calabria vine stammer fra antikken, hvor vinen bliver lavet på samme måde i dag, som dengang for 2.500 år siden.
Calabria har klima som er ideel til vindyrkning, og højlandet i vinregionen skaber gunstige forhold.
Calabria er grundet efterspørgsel begyndt, at producere hvidvin, efter at det ellers kun har været rødvin fra vinregionen.

Italiensk vinregion calabria vin italien smagfuld fyldig slot rødvin hvidvin rosévin Abruzzo Apulien Basilcata

Campanien

Vinregionen Campania er beliggende i syditalien, ud til havet, ved Amalfikysten. Vinregionen får både sol og regn, og har en af de højeste nedbørstal i Syditalien. Druerne får dog både sol og står i læ for regn på bjerg skrænterne, og er dyrket på gunstig vulkanjord.
Produktionen i vinregionen er lav, hvilket kan forklares med, at det er vanskeligt at dyrke på bjergsiderne, og at jorden er bedre til fødevareproduktion.
Campania er ikke kendt i Danmark, men er kendt i Syditalien for, at lave nogle af de bedste og mest fyldige vine. 

Emilia Romagna

Emilia Romagna er en vinregion beliggende i Norditalien, som egentlig er to områder sat i forlængelse med hinanden. Vinregionen har et varmt klima, i et højt bjergområde, som tilsammen giver gode forhold til druedyrkning.  
Vinregionen Emilia Romagna er især kendt for deres produktion af den mousserende Lambrusco vin, dyrket på druen af samme navn.

Italien vin vinregion fyldig smagfuld Emilia Romagna Campanien rødvin hvidvin rosévin

Friuli Venezia Giulia

Vinregionen Friuli Venezia Giulia i Italien grænser sig op ad Østrig og Slovenien. Friuli Venezia Giulia er en af de tre vinregioner som høre indenunder “Tre venezie” sammen med Trentino og Veneto. “Tre venezie” regioner er kaldet det, grundet at de engang var en del af Venetianske stormagt.
Friuli Venezia Giulia producerer både fyldige og smagfulde rød og hvidvine, men er især kendt for deres kvalitets hvidvin produktion. Vinene har oftest en frisk duft med tør frugt og blød struktur. Deres rødvin er kendt for deres fyldige, frugtige og bløde smag, som kan kombineres til en masse retter. 

Lazio

Vinregionen Lazio grænser op til Toscana, og er beliggende i smukke naturområder.
I Lazio bliver der produceret vin i hobetal, som ikke har den højeste kvalitet. Disse vine bliver oftest eksporteret til restauranter mm. i Rom.
Lazios producerer ca. 90% hvidvin, som er lyse, rene, fyldige og afbalanceret i deres smag.

Ligurien

Ligurien byder på skøn natur i sin placering ved Cinque-Terre området, som hvert år får besøg af mange turister. Ligurien er derfor en frugtbar kystregion, med gunstige forhold for vindyrkning grundet skråninger, sol og skygge og middelhavets brise. Dog betyder naturen i vinregionen også, at det er svært at dyrke grundet de mange stejle bjergskråninger, som kræver specielt udstyr til at kunne høste.

Ligurien Vinregion vin smagfuld fyldig Friuli Venezia Giulia Lazio hvidvin rødvin rosévin

Selvom vinregionen har godt klima til dyrkning af druer er Ligurien en af Italiens mindste vinproducenter trods beliggenhed for vinregionen. Ligurien er dog kendt for at producere et stort antal af forskellige vine grundet, at de har mere end 100 forskellige druesorter. Dette gør det til en af de italienske vinregioner med flest forskellige druesorter.
Ligurien producerer for det meste lette hvidvine, som alle svinger meget i kvaliteten, rundet de mange forskellige drue arter. Nogle af de bedste fra vinregionen er dog Cinqueterre og Dolceacqua vinene, som er de eneste som er DOC kvalificeret.

Lombardiet

Lombardiet, eller Lombardia, er en lille vinregion beliggende i norditalien tæt på Milano. Lombardiet har ikke særlige gode producering muligheder, da jorden er bedre egnet til andre afgrøder. Lombardiet producerer derfor meget lidt vin, hvor størstedelen bliver afsat i Milano. Man ser derfor ikke tit en vin fra denne vinregion, trods for deres ry for, at producere noget af den bedste og mest fyldige mousserende vin i Italien. Den mousserende kvalitetsvin bliver dog eksporteret til resten af Italien og andre lande.

Marche

Marche ligger godt i ske mellem vinregionerne Emilia Romagna, Toscana, Abruzzo, Lazio, Umbrien og Adriaterhavet midt i Italien. Marche er kendt for dets smukke sandstrande ud mod havet, hvor man samtidig kan gå på opdagelse i smukke middelalderbyer i bakkeområder.
Marche er ikke en særlig kendt vinregion, især ikke i udlandet, trods for at de laver kvalitets hvidvine. Marche dyrker stort den grønne Verdicchio drue, som giver en let hvidvin, med en god karakter.

Molise

Molise er en lille vinregion som grænser op ad Abruzzo, hvor vinproduktion står i skyggen for andet landbrug, hvilket betyder, at de ikke producere særlig meget kvalitetsvin. Den mest kendte kvalitetsvin fra området stammer fra vinproducenter Di Majo Norante, som hæver sig over vinregionens standarder, med sin udsøgte men fyldige og kraftige smag. 

Piemonte

Piemonte er en af de mest kendte vinregioner i Italien, som samtidig er en af de bedste vinproducenter, ikke bare i Italien, men i hele verdenen. Det er dog kun, overraskende nok, Italiens syvende største vinregion. Piemonte grænser op til både Frankrig og Schweiz i et bjergområde i Alperne og Appenninerne, hvilket forklare dets navn godt, da Piemonte betyder “Ved foden af bjergene”.
Piemonte er især kendte for deres fyldige vine Barolo og Barbaresco som er dyrket på kvalitets druen Nebbiolo. Druen er oftest at finde på bjergskråninger, hvor den står i sol om sommeren og er omgivet af et tæppe af tåge om efteråret. Vinregionen er også kendt for deres hvidvin og især den søde mousserende vin Asti.

Piemonte Vinmark vinregion Italien Frankrig vin smagfuld fyldig hvidvin rødvin rosévin Lombardiet Marche Molise

Sardinien

Sardinien er en ø lige ud for Italien, under italiensk styre. På øen er klimaet varmt, som bliver påvirket af Middelhavet og de nordafrikanske vinde. Sardinien er en klippeø med mange bjerge og bakker, som er med til at opretholde en god temperatur for vindyrkning. På øen har landbrug stor betydning, hvor vinavler også har gode forhold for drue dyrkelse.
Vinregionen Sardinien er kendt for deres fyldige og kraftige rødvine og deres hvidvine som kan have en let og frisk fornemmelse. De har desuden og bemærkelsesværdige portvin og dessertvin hvor især “Angelu Ruju” fra Sella og mosca kan anbefales.

Sicilien

Sicilien er den største ø tilhørende Italien, beliggende i Middelhavet. Mange forbinder Sicilien med dens vulkan Etna, men øen har meget mere at byde på end dets historie, og vinregionen er i dag en af verdens 7. største producenter inden for vin, som, trods mængden, i høj grad producerer kvalitetsvin. Sicilien byder på et godt klima for vindyrkning, hvor der bliver dyrket på Etnas aktive skråninger.
Sicilien er især kendt for deres søde men stadig fyldige vine, som kommer i alle slags afskygninger.

Valle d’Aosta

Valle d’Aosta er en af de mindste vinregioner i Italien, placeret mod Schweiz og Frankrig, som ikke har meget areal til vin dyrkelse, hvilken giver en lille vinproduktion. Klimaet i Valle d’aosta er meget præget af dets nordlige placering, hvilket giver både frost og sne om vinteren, hvilket betyder at vinregionen er mere kendt for deres muligheder for skiløb og det kendte Matterhorn bjerg, end for vin.
Valle d'Aosta bedste vine er deres tørre hvidvine dyrket på det højt beliggende Morgex et La Salle.

Veneto

Vinregionen Veneto ligger i norditalien, mod Lombardiet, Trentino-Alto, Østrig og ned mod Adriaterhavet, og er kvadratmetermæssigt den 8. største vinregion i Italien.

Regionens natur og klima skaber gode forhold til vindyrkning, hvor alperne beskytter mod voldsom vind og vejr og Gardasøen skaber varme, hvilket giver gunstige forhold i Veneto. Veneto er en af de mest producerende vinregioner i Italien, og er især kendt for deres tørre og fyldige hvidvin Soave.

druer vinregion italien hvidvin sicilien sardinien smagfuld fyldig frugtig prosecco

Vinovano’s vin fra Veneto

Vinovano har flere vine fra Veneto i Italien. Du kan blandt andet finde en lækker blid mousserende vin, Villa Teresas Prosecco. Den har en frugt karakter af grønne æbler og melon. Find vinen her.

Du kan også prøve vores lækre Villa Teresa Merlot, en fyldig rødvin med aromaer af blomme og kirsebær, med en moden frugtkarakter. Find vinen her.

Toscana

Toscana er, sammen med Piemonte, en af det bedste vinregioner i Italien. Klimaet er ideel til at producerer kvalitetsvin, i dets bakkede landsakab hvor vinmarkerne for rigeligt med sol om dagen og kulde i løbet af natten. Dette sving i varmen giver druerne en god mulighed for, at bevarer deres syre og aroma.
Toscana er især kendt for deres fyldige rødvine, som udgør hele 80% af hele vinregionens produktion, hvor de resterende er hvidvin, rosé og sød dessertvin.
Toscana er desuden især kendt for deres kultvin Supertoscaneren “Sassicaia”, som er en ren Cabernet vin af umådelig høj kvalitet

Trentino - Alto Adige

Trentino Alto adige grænser op til østrig, hvilket navnet “Alto Adige”, som betyder Syd Tyrol, forklarer godt. Regionen er Italiens mest nordlige vinregion, som er omsluttet af alper, hvilket har givet en svær forudsætning for landbrug. Vindruedyrkning foregår derfor op af bjergskråninger i voldsomme stigninger.
Trentino producerer gode og fyldige hvidvine, som Chardonney, Sauvignong og Pinot Grigio, men er dog mest kendt for deres fortrinlige rødvine.

Vinregion Italien bjerge hvidvin rødvin smagfuld fyldig rosévin Umbrien Valle d'Aosta Veneto Toscana Trentino

Umbrien

Umbrien,  eller Umbria, er placeret imellem Toscana, Marche og Lazio vinregionen, og bliver kaldt “Italiens grønne hjerte” grundet de smukke grønne højdedrag, som er et kendetegn for regionen. Umbrien er en lille vinregion, med kun 2% af Italiens samlede vinproduktion. Dog har Umbrien perfekt klima til vin dyrkelse, med dets milde vintre og varme somre, hvor vinden ofte blæser.
I Umbrien dyrkes der både druer til rød- og hvidvinsproduktion, men vinregionen er dog mest kendt for sin fyldige hvidvin fra Orvieto.

Franske vinregioner

Frankrig er verdens førende indenfor vin, grundet deres kvalitetsvine, deres druer og metoder som efterlignes af andre vinlande. Med mere end 2000 års erfaring og eksperimenteren, er vindrikning blevet en inkorporeret del af den franske kultur, hvor 47% af franskmænd drikker vin fra franske vinbønder.

Franske vinregioner er kendt for deres gode rødvin og hvidvin

Frankrig har et klima, som er hverken for varmt eller koldt, hvilket betyder, at Frankrig er bedst egnet til at vindyrkning. Dette har givet dem status som verdens største producent af drikken, med ca. 8 millioner flasker hvert år. Den franske vin bliver produceret på over 800.000 hektarer fordelt over 13 vinregioner, som spænder over alle slags vintyper og smagsvarianter.

Vinregioner i Frankrig:



Alsace

Vinregionen Alsace er beliggende på grænsen mellem Frankrig og Tyskland, med mere end 2.000 vinbønder.

Alsace har et klima med lange kølige perioder, da det er placeret så langt mod nord, hvilket betyder, at det er vigtigt at vinmarkerne vender mod syd, på skråninger for, at kunne suge så meget sol til sig, som muligt. Dette giver en meget smagfuld vin. Vinregionen får dog kun meget lidt nedbør, da det ligger beskyttet af Vosges bjergene.

Produktionen i Alsace er ca. 90% hvidvin, men laver også rødvin, mousserende vin og sød vin. Alsace er dog mest kendt for deres hvidvin, især med deres Chardonnay og Pinot Blanc hvidvine.

Beaujolais

Beaujolais er en vinregion i den sydligste del af Bourgogne i Østfrankrig, som strækker sig ned mod Rhône-dalen. Vinen må dog ikke forveksles med, at være en billig udgave af en Bourgogne vin, da de er meget forskellige grundet klimaet, topografien og jordbunden i området.
Vinregionen har et semi-kontinentalt klima med påvirkelser fra Middelhavets vind. Jordbunden kan deles op i to zoner: den nordlige, hvor man primært finder granit, kalksten og skifer, og den sydligere med rig sandsten- og lerholdig jordbund. Det betyder at vine fra den nordlige del er mere friske, florale med et feminin charme, hvor sydens vine er kraftige, dybe og strukturerede

I Beaujolais fremstilles der mest rødvin, med kun én producent er hvidvin i vinregionen. Den smagfulde rødvin fremstilles stort set kun på den blå sort drue Gamay, som oftest laver en lys og let vin, med frugtige og saftige smage. De få hvidvine laves på den grønne Chardonnay eller Aligote drue. Vine fra Beaujolais fremstiller oftest vinen på metoden; kulsyre gæring, som giver den mere farve og frugt, uden at den får for mange tanniner.

Vinovano’s vin fra Beaujolais

Vinovano forhandler to gode og smagfulde rødvine fra Beaujolais regionen. Vores Roland Pignard 2014 - Morgon er en maskulin og mørk rødvin, som har en moden smag af kirsebærfrugt, noter af tobak og skovbund. Vinen fungerer godt til hoved retter som er kød tungt. Godt alternativ til vine fra Bourgogne. Vi har også den lidt lettere rødvin Roland Pignard 2014 Regnié som er en feminin vin med en lys og aromatisk smag, af frisk rød kirsebærfrugtkarakter og krydrede noter af hvid peber. Går godt til forretten, med kød.
Begge vine kommer fra familien Pignard. Roland Pignard driver sammen med sin hustru en lille ejendom på 4,5 ha i hjertet af Beaujolais, i Frankrig. Tidligere rådede ejendommen over et større areal, men Pignard valgte at sælge nogle parceller fra for, at være i stand til at udføre alt arbejde manuelt på hele ejendommen. Det vil sige, at de fleste opgaver udføres i hånden, såsom pløjning med hestetrukket plov. I forlængelse heraf foregår vinifikationen efter nænsomme principper, hvor der interveneres mindst muligt. Der tilsættes kun en lille mængde svovl ved tapning for at stabilisere vinene til transport. Roland Pignard er certificeret biodynamisk ved Demeter. 

Bordeaux

Bordeaux er en af de mest kendte vinregioner i Frankrig, hvor de fineste, dyreste og mest smagfulde vine bliver produceret. Måske kender du druesorterne Cabernet sauvignon og merlot, der ofte er at finde på hylden i supermarkederne. Disse druesorter er kendt for at være “bordeaux-sorter”. Vin fra bordeaux er ophav til mange vine rundt omkring i verden, da mange forsøger at kopiere og anvende de metoder der bliver anvendt i Bordeaux. Derfor er vinregionens førerstatus indenfor vinproduktion, ikke længere så sikker, som den var engang.

Bourgogne

Bourgogne strækker sig fra Auxerre til Lyon mod syd. Vinregionen er kendt for deres mange bakkeskråninger, hvor de bedste vine har deres drue hængende, da de her får mest sol og samtidig er i læ for regn.

Bourgognes historie går tilbage til det 2. århundrede, hvor munke og klostre var været med til, at forme området. I 1800-tallet begyndte området at eksportere deres vin uden for vinregionen, men de kom i konkurrence med Champagne området, der dengang producerede mat rødvin.  I slut 1900-tallet fik Bourgogne vin sin verdensgennembrud, da de omlagde og forbedrede deres vinproduktion, hvilket har resulteret i den dybe og komplekse vine vi ser i dag fra vinregionen.
Bourgogne vine er ofte en favorit blandt hvid vinelskere, grundet deres elegance og kompleksitet.
Rødvinen fremstilles efter opskrifter som stort set alle i vinregionen efterlever, da der arbejdes med den delikate Pinot Noir druesort til fremstilling af vin.

Vinovano’s vin fra Bourgogne regionen

Vinovano forhandler én vin fra Bourgogne regionen i Frankrig. Vores Domaine Pierre Morey 2014 - Bourgogne Aligoté. Vinen er en vidunderlig smagfuld vin med dybde, fedme og kompleksitet, som den har fået efter at have gennemgået en spontangæring og efterfølgende lagret i 12 måneder i cementtanke. Til trods for at den ikke er fadlagret, fremstår den med en dybde og et lag af fedme, samt en kompleksitet, som placerer Morey’s Aligoté i feltet blandt de bedste og mest smagfulde Aligotévine  fra Bourgogne.

Champagne

Champagne området ligger i nærheden af Frankrigs hovedstad, Paris, og er kendt for sin smukke natur, med skove og søer, og Ardenne bjergene.
Vinregionen er, pudsigt nok, mest kendt for deres produktion af champagne, og er den eneste region som, juridisk set, må kalde deres boblende vin for “champagne”. Derfor tager mange ofte fejl når de snakker om champagne. Oftest står man med en mousserende vin i hånden eller simpelthen bare en jævn cava, som i øvrigt er fra Spanien.
Skal man have en helt igennem ægte og smagfuld champagne skal det være lavet på druesorterne Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay og produceret i vinregionen Champagne. Det er muligt at anvende andre druesorter, men disse tre er de “ægte” champagne druer.

Cotes du Rhone

Området Cotes du Rhone er kendt for sine skråninger, der skaber anderledes muligheder for vinproduktion. I vinregionen produceres der smagfuld rødvin, rosévin, hvidvin og mousserende vin. Derfor er Cotes du Rhone et område, der er kendt for lidt af hvert. Vinregionen er særlig kendt for at lave sin vin på minimum tre forskellige druesorter. Specielt mørke, fyldige og smagfulde vine er kendetegnene for vinregionen. I cotes du Rhone arbjeder man med op mod 21 forskellige druesorter, hvor de mest kendte for den brede befolkning sandsynligvis er Grenache blanc og syrah. 

Jura

Jura er en lille vinregion ved Jura bjergene, beliggende mellem Bourgogne og grænsen til Schweiz. Klimaet er koldt og barsk grundet bjergområdet, hvilket betyder at vinene dyrket i området er meget unikke i deres smag, som oftest har en sødme og friskhed.
Jura er især kendt for deres smagfulde hvidvine som laves på Sauvignon og Chardonnay, som er en frisk og oxideret vin.

Korsika

Korsika er en ø i Middelhavet under fransk styre, som har en vinregion, der er kendt for at være en af de mest dynamiske regioner, i stor udvikling, i Frankrig.
Vinregionen er kendt for deres tunge, men simple vine, som er nogle af de bedste både rød hvid og rosé vine i Frankrig. Korsika er en lille vinregion, men er de seneste år begyndt at røre på sig. Leder du efter moderne, anderledes og smagfuld vin, så er Korsika det rigtige sted.

Languedoc

Languedoc er beliggende i Sydfrankrig, og når man snakker om regionen er det både Languedoc og Roussillon, der trods for deres samhørighed har meget forskellige særpræg.
Languedoc er kendt for deres innovative metoder til vinproduktion, hvor der oftest eksperimenteres med, hvordan vindyrkning kan optimeres, gøres bedre og fornyes.
Det er svært at sætte Languedoc vine i bås, da vinregionen er så alsidig. Det betyder dog, at det oftest er let, at finde en kvalitetsvin fra vinregionen, uanset hvilken vintype man søger. 

Loire

Loire er beliggende ved en af de længste floder i Frankrig, som strækker sig fra hovedstaden Paris ud mod Atlanterhavet. Loiredalen er kendt som Frankrigs have, grundet de meget vekslende natur. Vinregionen har et meget varieret jordbund, hvilket giver mange forskellige grundlag for vindyrkning og derfor mange smagsvarierende vine.
Vine fra Loire har en klassisk fransk føling, som primært er baseret på deres Sauvignon Blanc hvidvine. Hvidvinen fra Loire kan fås både i en frisk og let smag, fyldig eller i søde smagsnuancer. 

Provence

Provence er beliggende i sydfrankrig mellem Avignon og Cannes. Vinregionen har et gunstigt middelhavsklima, med varme somre og milde vintre, og et strejf af kølig havvind.
Provence er især kendt for deres produktion af smagfuld rosévin, som er 80% af deres produktion, desuden er Provence også den vinregion som står for over halvdelen af produktionen af rosévin i hele Frankrig.
Provence producerer også rødvine som er karakteristiske for deres kraftige og krydrede smag, som stammer fra vinregionens varme klima. 

Roussillon

Roussillon regionen ligger i den mest sydlige del af Frankrig tæt på Pyrenæerne og ved den spanske grænse, og af vinregionen Languedoc. Området hørte engang til Catalonien, men blev i 1600-tallet en del af Frankrig. Klimaet i vinregionen er fremragende til meget søde og smagfulde vine. Området er kendt for deres marmelade vine, produceret på muscat druen, som er naturligt rig på sukker.   

Sud-Ouest

Sud-Ouest er placeret i Sydvestfrankrig fra Bordeaux og ned til den spanske grænse. Sud-Ouest er en af Frankrigs mindst producerende vinregioner, som efter en hård vinlus i 1990’erne aldrig fik re-etableret sig til sin storhedstid.
Grundet grænsen til Bordeaux kan man finde smagfulde vine i Sud-Ouest i samme kaliber som de klassiske Bordeaux vine, da de i vinregionen brug af samme druesort.