Fest guide - Hvor meget vin skal der købes?

Den her guide løser dit “Hvor meget vin skal jeg købe til min fest?” problem. Samt hvordan den bedst serveres, for at få den optimale smag frem i vinen.

 

Mængden af vin afhænger selvfølgelig af arrangementet størrelse, og om hvor meget dine gæster forventes at drikker. Men her er de tal, som der normalt regnes med.

Bemærk! at antallet af flasker er et skøn, og ikke fuldstændig præcis.

1 flaske vin indeholder

20 gæster

30 gæster

40 gæster

50 gæster

Rødvin

Ca. 6 glas

Ca.10 flasker

Ca. 15 flasker

Ca. 20  flasker

Ca. 25  flasker

Hvidvin / Rosévin

Ca. 8 glas

Ca. 8  flasker

Ca. 11 flasker

Ca. 15 flasker

Ca. 19 flasker

Champagne  / mousserende vin

Ca. 7 glas

Ca. 3 flasker

Ca. 4 flasker

Ca. 6 flasker

Ca. 7 flasker

Dessertvin / portvin

Ca. 15 glas

Ca. 3  flasker

Ca. 4  flasker

Ca. 5  flasker

Ca. 6  flasker

 

Tip! køb hellere et par flasker for meget, end for lidt, da din fest nødigt skal blive husket for, at løbe tør.

 

Hvilken type vin skal du købe til din fest?

Dette afhænger b.la. af årstiden, arrangementet og maden som vinen skal serveres til, men her er hvad der traditionelt bruges til hvad:

  • Velkomstdrink: champagne eller anden tør eller sød mousserende vin - I juletiden kan der passende blive lavet gløgg.
  • Forret: Tør/sød hvidvin eller rosé
  • Hovedret: Rødvin eller tør hvidvin
  • Dessert: Dessertvin, sød hvidvin, sød mousserende vin eller portvin
  • Kaffen: Portvin

 

Serveringstemperaturer af vin
Forskellige slags vine betyder forskellige slags serveringstemperatur. Dette er for, at fremhæve dens optimale smag og duft. Nedenunder er en guide for, hvilke temperaturer de forskellige slags vine skal serveres på for, at få mest muligt ud af smagen.

Rødvin: skal serveres mellem 16-18 grader for at få den bedste duft og smag frem i vinen.

Hvidvin: skal serveres ved 10-12 grader for den mest optimale duft og smagsoplevelse.

Champagne og mousserende vine skal serveres lig en hvidvin, på 10-12 grader, for at få den bedste struktur, smag og duft. Hvis det er en mindre kvalitets champagne eller mousserende vin, må disse dog godt serveres en anelse køligere.

Temperaturen for portvin kommer an på hvilken type, mørk eller lys, du serverer. En mørk portvin, som en Ruby, skal serveres ved 16-18 grader. Den lyse portvin, som Tawny, skal serveres koldere end den mørke, på 14-16 grader.

 

Gode råd til servering af vin
For at fremme den bedste smag frem i din vin, er der et par tommelfingerregler som du kan følge:

Træk vinen op 1-2 timer før servering, og giv den iltning ved enten at hælde den op i en karaffel, eller hæld den op i en skål og hæld den tilbage i flasken igen. Kun trække proppen giver ikke nok ilt, da der ikke kan komme nok luft ned gennem flaskehalsen.

Hvis du hælder vinen over i en karaffel, så vælg en med en stor bund, og uden smal hals, så iltningen kan foregå på så stor overflade som muligt.

Tip! Ældre vine er drikkeklare og behøver derfor ikke iltning, da det kan have modsatte effekt og skade vinens smag. Åben derfor vinen og server den med det samme.

 

Hvis du fortsat er i tvivl om hvilken vin du skal vælge, så brug vores sorteringsmuligheder i webshoppen. Her kan du sortere vinen ud fra hvilken mad den skal serveres til. Ellers er du velkommen til at kontakte os, hvis du gerne vil have mere hjælp eller hvis du ønsker, at vi skal stå for vinen til din fest. Skriv til info@vinovano.dk.